Zware meubels verhuizen, eenvoudig gedaan!

Ga jij binnenkort op kamers wonen? Dat betekent verhuizen! Een bed, kasten, tafels, misschien een bank, het moet allemaal mee. Als er ook een koelkast en een wasmachine de verhuiswagen in moeten en vervolgens de trap op, wees dan goed voorbereid. Zo voorkom je dat jij of je ouders zich een breuk tillen en zorg je bovendien dat alles heelhuids op je nieuwe stek aankomt. Zware meubels verhuizen: zo doe je dat!


zware meubels verhuizen


Hoe verhuis ik een koelkast?

Laten we meteen maar met een lastige beginnen: de koelkast. Een lege koelkast weegt vaak nog ruim 50 kilo en de lengte van een koelkast kan ook lastig zijn om te manoeuvreren door gangen en rond hoeken. Zet de koelkast de dag van tevoren uit, zeker als je een vriesvak hebt, en maak hem vervolgens goed schoon. Etenswaren haal je er natuurlijk uit. Het is vervolgens een goed idee om losse plankjes van glas en plastic lades met wat tape vast te zetten, zodat ze tijdens het verhuizen niet verschuiven of los raken. Ook de deur maak je vast, met tape of een band.

Om de koelkast te verplaatsen kun je het beste een steekwagen huren huren bij de bouwmarkt. Er zijn zelfs speciale trapsteekwagentjes waarmee je de koelkast gemakkelijk de trap op kunt rijden. Het is voor je koelkast het beste om hem staand te vervoeren. Een koelkast bevat namelijk koelmiddel. Als je de koelkast liggend vervoert, of te veel kantelt tijdens het tillen, gaat dit koelmiddel schuimen. is er geen mogelijkheid om hem staand te vervoeren, laat hem dan na de verhuizing 12 uur op zijn plek staan voordat je de stekker in het stopcontact steekt.

Hoe verhuis ik een bank?

De meeste mensen zullen gewoon een bank naar binnen proberen te sjouwen met twee man. Prima, maar niet zo goed voor je rug! Een bankstel past niet op een steekwagen, maar meubelrollers zijn hiervoor wel weer ideaal. Een meubelroller is een klein plateautje met vier wielen eronder. Je zet een uiteinde van het zware meubel op zo’n plateautje. Vervolgens plaats je het andere uiteinde van het meubel op nog zo’n meubelroller. Je hoeft vervolgens alleen nog maar te duwen om het meubel te verplaatsen. Meet overigens vantevoren of de bank in je kamer past, door de deur en de hoeken om kan.


zware meubels verhuizen


Pas op je rug: zo til je zware meubels en dozen

Hoe je het ook wendt of keert: je zult moeten tillen en slepen. Zware meubels verhuizen is een feit. Op kamers gaan en je spullen verhuizen is een hele klus. Om te voorkomen dat je rugklachten krijgt is het daarom ook belangrijk dat je op een goede manier tilt. Ga gehurkt zitten voor de doos of het meubel dat je wilt optillen. Til het meubel dan op terwijl je je rug gestrekt houdt. Daardoor komt het meeste gewicht op je beenspieren in plaats van op je rug. Probeer te voorkomen dat je spullen tilt vanuit je (gebogen) rug, want daarmee heb je meer kans op een spierverrekking en pijn.