Haal het maximale uit je studietijd: 4 tips

Haal het maximale uit je studietijd, hoe doe je dat? En dan bedoelen we niet alleen het sociale leven en voor het eerst de vrijheid voelen van op kamers wonen. Wat zijn de activiteiten die je kunt doen om je studie extra waardevol te maken? Waarmee kun je je onderscheiden van je medestudenten door extra ervaring op te doen en alvast een stapje voor te zijn op de rest op het gebied van je kennis en CV? Hier zijn vier studietips waarmee jij het maximale uit je studie kunt halen!


tips voor studenten


Tip 1: Zoek een relevant bijbaantje

Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is zeker mogelijk, vooral later in je studie. Is betaald werk in je vakgebied lastig te vinden, overweeg dan een paar uur per week vrijwilligerswerk te doen. Sommige ouderejaars studenten blijven ook bijvoorbeeld één dag in de week bij hun stagebedrijf werken. Haal het maximale uit je studietijd door alvast een voet op de carriereladder te zetten en waardevolle contacten te maken voor later.

Tip 2: Doe extra-curriculaire activiteiten

Kijk eens rond op je universiteit of hogeschool of je extra activiteiten kunt doen. Er zijn ongetwijfeld verenigingen, clubjes en commisies die zich bezighouden met het organiseren van activiteiten. Dit kunnen zowel vakgerichte activitetien zijn zoals excursies en lezingen, maar ook culturele of sociale activiteiten zoals concerten, sportcompetities of andere bijeenkomsten. Je kunt vaak zelf kiezen wat voor rol je wilt spelen in zo’n organisatiecomité. Ben je goed in (online) marketing? Bied jezelf aan voor de promotie van een evenement. Beter in geldzaken? Neem dan je job als penningmeester en budgethouder. Allemaal waardevolle ervaring die heel goed staat op je CV.

Tip 3: Lees vakbladen en blogs

Het lezen van vakbladen klinkt een beetje saai, maar het kan toch heel handig zijn om op de hoogte te blijven van de laatste dingen op jouw vakgebied. Uiteraard kun je ook op zoek gaan naar interessante blogs die de laatste ontwikkelingen bijhouden. Met de informatie uit bepaalde artikelen zullen college’s en lessen een stuk leuker worden omdat je je bewust bent van wat er speelt in de vakwereld en discussies worden levendiger als jij inhoudelijk kunt bijdragen met iets wat je pas hebt gelezen. De droge theorie uit je studieboeken wordt zo ook een stuk concreter.

Tip 4: Blijf betrokken bij je opleiding

Wat bedoelen we hiermee? Dat je je zichtbaar maakt binnen je studie. Haal het maximale uit je studietijd door te laten zien dat je oprecht interesse hebt in je studie en er serieus mee bezig bent. Maak eens een praatje maakt met docenten over het onderwerp dat je zojuist hebt behandeld en geef eens je mening over iets waar jehet wel of niet mee eens bent. Vraag docenten ook eens om advies bij het solliciteren voor een stage of een bijbaantje. Dit zorgt voor een goede relatie tussen jou en de docenten zodat deze sneller aan jou zullen denken als zij een leuk project/bijbaantje/stageplek voorbij zien komen voor één van hun studenten. Deze tip geldt overigens niet alleen voor je studietijd, je zult er je hele carriere baat bij hebben om je proactief op te stellen en interesse te tonen in waar je mee bezig bent.