• Home >
  • Blog >
  • Feng Shui inrichten van je kamer voor een betere nachtrust

Feng Shui inrichten van je kamer voor een betere nachtrust

4 december 2020

Als je een kleine studentenkamer of studio bewoont, is het belangrijk om een aangename ruimte te creëren. Je leeft er niet alleen, je slaapt er ook. Je slaapomgeving heeft veel invloed op de kwaliteit van je slaap, en een goede nachtrust is belangrijk voor zowel je immuunsysteem als mentale gezondheid. Wat is Feng Shui eigenlijk en hoe kan je deze Oosterse techniek toepassen in jouw woonruimte?

feng shui inrichten


Wat is Feng Shui?

Bij het Feng Shui inrichten draait het om het creëren van een prettige en harmonieuze sfeer die zorgt voor positieve energie in huis. Feng Shui is een eeuwenoude Oosterse filosofie gebaseerd op energiestromen (Chi’s; levenskracht). Letterlijk betekenen de woorden Feng Shui ”wind en water” en de term is gebaseerd op de balans tussen Yin en Yang. Yin staan voor de onbeweeglijke, vaste materie, Yang staan voor de actieve en levendige energie. Volgens Feng Shui is alles op onze wereld verbonden door energiestromen. Bij Feng Shui wordt de energie hersteld op plekken waar een energietekort is of negatieve energie omgezet in positieve energie. Energiestromen zijn overal aanwezig en bewegen dus ook door je huis en slaapkamer. In de Feng Shui traditie gelooft men dat wanneer de stromen optimaal door de omgeving bewegen, dit je leven positief beïnvloedt. Of het allemaal waar is, dat weten we niet, maar het is allicht het proberen waard.

Je kamer Feng Shui inrichten

Het meest ideale is om een afgescheiden ruimte te hebben om te slapen. Helaas is dit niet altijd het geval wanneer je op kamers woont, of een studio huurt. Als je zowel leeft als slaapt in dezelfde ruimte, zorg dan voor een duidelijke afscheiding tussen beide gedeeltes. Dat kan bijvoorbeeld door een kast of een gordijn. Andere simpele trucs om je kamer Feng Shui in te richten zijn:
  • Koop van alles twee: lampen, stoelen, lijsten. Dit brengt een goede, harmonieuze balans in je decor.
  • Gebruik lichte, kalme kleuren in je decor.
  • Als je ook werkt/studeert in je kamer, zorg ervoor dat je niet met je rug naar de deur zit wanneer je zit te werken.
  • Gebruik helder licht of daglicht voor je werkruimte, maar zachter licht voor het slaapgedeelte.
  • Maak gebruik van planten en verse bloemen in de ruimte. Zet een mooie grote plant in een hoek om de energie beter te laten stromen.

feng shui inrichten


Feng Shui materialen en betekenis

Of je gelooft in Feng Shui, of niet, de eeuwenoude traditie werkt met materialen en deze hebben volgens de theorie allemaal hun eigen betekenis. Hout Symboliseert groei en vitaliteit. Door houten voorwerpen in je ruimte te plaatsen, schijnt persoonlijke groei te worden gestimuleerd. Planten en houten meubels zijn gemakkelijke manieren om dit element toe te voegen. Metaal Symboliseert logica en intelligentie en ondersteunt kennis en mentale focus. Een goed element dus voor je werkruimte. Gebruik bijvoorbeeld metalen fotolijsten of beeldjes. Aarde Symboliseert stabiliteit en evenwicht. Het helpt om te aarden en te stabiliseren, dus een goed element als je de neiging hebt nogal eens in de stress te schieten. Breng het aarde-element naar binnen met rotsen, kristallen en landschapsfoto's. Water Symboliseert wijsheid en sereniteit. Het helpt bij het creëren van duidelijkheid en ontspanning in je leven. Spiegels, weerkaatsende oppervlakken en een aquarium zijn manieren om het waterelement aan je huis toe te voegen. Vuur Symboliseert passie en energie. Het is representatief voor transformatie, groei en vluchtigheid. Gebruik kaarsen en rode voorwerpen om het element vuur toe te voegen.

feng shui inrichten


De plaats van je bed in Feng Shui

De plaats van je bed in de slaapkamer is in de Feng Shui heel belangrijk. Het beste staat je bed niet recht tegenover de deur. Dat heeft met het gevoel van veiligheid te maken. Om lekker te slapen is het erg belangrijk dat we ons veilig en op ons gemak voelen. Staat je bed pal in het zicht van de deur, dan zou iemand die binnenkomt, direct zicht op jou hebben, maar ook energiestromen van buiten staan direct gericht op je bed. Dat voelt instinctief niet prettig. Beter dus om je bed wat verdekter te plaatsen, of schuin tegenover de deur, voor een kalmer en harmonieuzer gevoel. Heb je een tweepersoonsbed, dan creëer je volgens de Feng Shui de beste balans als je het bed in het midden tegen de wand plaatst, en niet met een kant tegen de muur. Voor een goede balans en harmonieus decor plaats je vervolgens aan beide kanten van het bed min of meer dezelfde spullen, zoals dezelfde nachtkastjes of lampen.

Een opgeruimde kamer

Voor een goede harmonie en Feng Shui, is het belangrijk om niet teveel rommel te laten rondslingeren. Dat blokkeert chi’s en zorgt voor een slechte doorstroom van de energiestromen. Spullen zoals fitnessapparatuur bewaar je bij voorkeur niet in de slaapkamer. Dit brengt energie die staat voor inspanning je slaapruimte in, en dat is niet bevorderlijk voor de rust.

Trek de stekker 's nachts uit je apparatuur

Het is als student op een kamer of studio vrijwel onmogelijk om de 'werk/studie' dingen uit de slaapkamer te houden. Je bureau staat er waarschijnlijk, en je laptop. Deze kunnen je nachtrust echter flink verstoren, vooral als het er rommelig is door kabels en stapels papierwerk. Houd het daarom zo opgeruimd mogelijk. Dat werkt ook prettig overdag. Heb je geen aparte werkruimte, trek dan ook zoveel mogelijk stekkers eruit als je naar bed gaat! Laat je computer en het liefst ook je modem niet aan staan. Als je je mobiel gebruikt als wekker zet je deze op de vliegtuig-stand om elektrische golven uit te schakelen.
 

Gerelateerde berichten