Kleine studentenkamer leuk inrichten: zo doe je dat

Je kleine studentenkamer meet 12m2 en alles moet erin. Je bed, je bureau, je moet er kunnen eten, studeren en relaxen. Hoe zorg je dat het er niet uitziet als een rommelige bende? Studeren gaat immers een stuk beter wanneer je in een opgeruimde ruimte leeft. Hier een aantal handige tips om van je kleine studentenkamer iets leuks te maken.


kleine studentenkamer


1. Een slaapbank in een kleine studentenkamer

Sla twee vliegen in één klap en koop een slaapbank. Zo verander je je kleine studentenkamer in een handomdraai in een gezellige woonkamer. ’s Avonds een lekker bed, overdag verstop je je dekbed en verandert het in een zitplek met leuke kussentjes. Het vergt wel even wat discipline natuurlijk om dit elke ochtend en avond te doen. Een slaapbank met opbergruimte is daarom het handigste: zo dump je supersnel je laken en dekbed onderin elke ochtend. Investeer bovendien in eentje van iets betere kwaliteit, want je slaapt er dagelijks op. De goedkopere slaapbanken voor de logeerkamer hebben vaak minder comfortablele mattrassen. Probeer bijvoorbeeld de Friheten van Ikea, een hoekbank met opbergruimte die je omtovert in een tweepersoonsbed.


kleine studentenkamer

kleine studentenkamer

 

2. Opbergmanden en haken

Schoenen, tassen, wasgoed, kleding, voor je het weet ligt je hele vloer bezaait met allerlei dingen. Dat geeft een rommelig en ongezellig gezicht in een kleine studentenkamer. Koop een paar mooie grote manden voor bij de deur waar je je dagelijkse zooi in kunt gooien bij binnenkomst zoals je rugtas, sjaals en schoenen. Monteer haken aan de deur en/of muur zodat je gemakkelijk je jas of andere kleding kunt ophangen.


kleine studentenkamer


3. Planken aan de muur

In plaats van vrijstaande boekenkasten kun je ook boven je (slaap)bank, bureau of bed planken monteren voor boeken, manden en andere dingen. Zo houd je de vloer vrij en maak je optimaal gebruik van de ruimte.

4. Gebruik lichte kleuren

Als je in een kleine studentenkamer woont en je wilt deze ruimer doen lijken, kun je het beste lichte kleuren gebruiken. Wit of off-white verf op de muur, lichte gordijnen en vloerbedekking of laminaat. Kies ervoor niet teveel kleuren en patronen door elkaar te gebruiken, dat geeft een drukker effect.


kleine studentenkamer


5. Word een minimalist!

Hoeveel spullen heb je nou eigenlijk nodig? Als je er goed over nadenkt kun je leven met heel weinig. Ga eens op een zondagmiddag als een ‘Marie Kondo‘ door je huisraad en kledingkast heen en gooi weg wat je niet gebruikt. Acht paar schoenen? Twaalf mokken? Zesentwintig tassen? Een doos met oude kabels? Je zult zien dat je kleine studentenkamer er flink van opknapt wanneer je minder spullen hebt. Minimalistisch wonen geeft een opgeruimd gevoel.