• Home >
  • Blog >
  • Je studentenhuis inrichten met een klein budget

Je studentenhuis inrichten met een klein budget

15 januari 2021

Ben je op zoek naar een kamer of woon je al op jezelf? Dan wil je je eigen plekje natuurlijk gezellig maken. En niet alleen dat, je wilt je kamer ook zo handig mogelijk inrichten, zodat je optimaal gebruik maakt van de ruimte die er is. Vandaag delen we een aantal leuke tips om je studenthuis of kamer leuk in te richten met een klein budget.
op kamer voorbereiding

Richt je studentenkamer praktisch in

Wanneer je verhuist naar een studentenkamer, neem je waarschijnlijk veel dingen mee vanuit je ouderlijk huis. Je bed, je bureau, kasten, andere spullen. Maar je hebt nog meer nodig als je op jezelf gaat wonen. En die spullen moeten allemaal passen op jouw kamer. Het kan daarom geen kwaad om een lijstje te maken van alle dingen die je meeverhuist, en ook een plattegrond te maken van je kamer en te schetsen waar alles moet komen te staan. Een kleine simpele schets met daarin maten over hoe groot en breed je kamer is, helpt al enorm. Meet ook je meubels op, zodat je weet of het allemaal gaat passen. Je kunt ook de meubels uittekenen op schaal, uitknippen en er vervolgens mee schuiven op de plattegrond van je kamer.

Kies multifunctionele meubels uit

In een studentenkamer is het superpraktisch om meubels te hebben die meerdere functies hebben. Dit scheelt enorm aan ruimte. Je kunt hierbij denken aan:
  • Een bureau om aan te eten en aan te studeren.
  • Haakjes aan de zijkant van kasten om je jas en tassen aan op te hangen.
  • Lades onder je bed voor extra bergruimte.
  • Een slaapbank zodat je kamer niet altijd volstaat met een bed.
  • Uitklapbare stoelen of krukken om erbij te pakken als je bezoek krijgt.

studentenkamer inrichten

Waar laat je al je spullen in een studentenkamer?

Je studentenhuis inrichten, betekent aandacht voor voldoende opbergruimte. Is je kamer niet zo groot, denk dan aan een gordijn of boekenkast, waar je losse spullen achter kunt zetten. Onder je bed is een ideale plek voor grote lades op wielen, waarin je beddengoed, handdoeken en andere dingen kwijt kunt die veel ruimte innemen in een kast. Ook sportartikelen of winterjassen zou je hier goed op kunnen bergen. Spullen die je dagelijks gebruikt, zet je uiteraard op plekken waar je makkelijk bij kunt. Maak bijvoorbeeld een minikeukentje voor jezelf, door een ruime plank aan de muur te monteren met daarop een waterkoker. Een paar extra plankjes erboven kunnen gebruikt worden voor koffie, thee, en mokken. Met een kruk ernaast wordt het al snel een leuke 'breakfast bar'. Planken zijn vaak goedkoper in aanschaf dan kant-en-klare kasten (tenzij je voor de standaard 'Billy' van Ikea gaat natuurlijk), en geven je een stuk meer vrijheid wanneer het gaat om de inrichting. Je kunt ze op maat zagen en precies daar plaatsen waar je opbergruimte nodig hebt. Handig voor je studieboeken, een gezellige plant en andere dingen die je ergens kwijt moet. Om de planken netjes te laten ogen, kun je er mooie manden of een serie opbergdozen op zetten, waarin je kleine spullen bewaart.

Hoeveel meubels heb je nodig op kamers?

Je kunt alles nieuw kopen, en er een paleisje van maken...maar vraag je wel af hoeveel tijd je gaat spenderen op je kamer. Ben jij een echte huismus, dan wil je misschien iets meer uitgeven aan een mooie bank of kast. Ben je echter vooral ergens anders (in de bieb om te studeren, bij vrienden 's avonds, of bij je ouders in het weekend), dan is het minder belangrijk hoe prachtig je kamer eruit ziet. Heb je een kamer gevonden en ben je eenmaal klaar om spullen te verzamelen, vraag dan aan familie, vrienden, collega’s en buren of ze nog oude meubels hebben staan. Je studentenhuis inrichten, dat hoeft echt niet veel te kosten. Voor slechts een kleine vergoeding, een lekkere fles wijn of misschien wel helemaal gratis heb je niet alleen zo je meubels bijeen gesprokkeld, maar ook de rest van de uitzet, zoals borden, bestek en stofzuiger.
 

Gerelateerde berichten