Ov-kaart langer geldig door de coronamaatregelen

Je ov-kaart is langer geldig door de coronamaatregelen. Dat heeft het ministerie van Onderwijs deze week bekendgemaakt. Je Ov-studentenkaart loopt straks automatisch drie maanden langer door nadat de periode waarin je recht hebt op gratis reizen is verstreken. Normaal gesproken hebben studenten recht op een ov-studentenkaart gedurende de duur van hun studie plus een jaar extra.


ov-kaart en coronavirus


Vergoeding voor studievertraging

Het onderwijs ligt sinds enkele weken behoorlijk stil vanwege het coronavirus. Scholen en universiteiten zijn dicht. Er wordt wel lesgegeven via Zoom en andere video apps, maar de rest moeten studenten thuis doen. Stages zijn afgeblazen, onderzoeken zijn vertraagd. Het zal nog even duren voordat het weer allemaal op gang gaat komen, en misschien moeten we zelfs wachten tot na de zomer.¬†Gratis reizen met het openbaar vervoer is tegenwoordig nog het enige dat studenten als ‘gift’ krijgen van de staat. Al het andere is sinds 2015 omgezet in een lening. Terecht dus dat veel studenten zich zorgen maakten nu studeren vanuit huis gebeurt en de Ov-kaart ongebruikt in de la ligt. Dat de Ov-kaart langer geldig is door de coronamaatregelen is dus een welkome boodschap.


ov-kaart en coronavirus


De verlenging van de Ov-kaart is daarom deels bedoeld als vergoeding, omdat veel studenten nu vanuit huis werken. Doordat studenten wellicht studievertraging oplopen door de lockdown en langer moeten doorstuderen, kunnen zij hierdoor ook langer naar hun hogeschool of universiteit reizen. Mbo-studenten krijgen de verlenging niet, omdat zij boven op hun studie sowieso nog drie jaar recht hebben op een ov-studentenkaart. Als je reisrecht in april verloopt, kun je nog steeds een bericht van DUO ontvangen dat je Ov-kaart wordt stopgezet. Je kunt dit bericht vanwege het coronavirus negeren. Je Ov-kaart is langer geldig door de coronamaatregelen. Lees hierover meer op de speciale pagina van Rijksoverheid.nl.

Coronameldpunt

Mochten de coronamaatregelen ook komend academisch jaar nog van kracht zijn, dan zal worden bekeken of de drie maanden nog moet worden verlengd. Studentenorganisatie ISO is blij met de verlenging. Veel studenten hadden vragen over de Ov-studentenkaart op het speciale coronameldpunt van het ISO en de verlenging geeft volgens de organisatie zekerheid. Heb jij vragen of problemen naar aanleiding van de coronamaatregelen? Klik hier op het coronameldpunt van de ISO.