Als de geliefde van je huisgenoot te vaak langskomt

Als je studeert en op kamers woont, weet je er alles van: in een studentenhuis wonen brengt soms conflicten met zich mee. Dat kan gaan over opruimen, geld, lawaai, maar het kan ook zijn dat de vriend/vriendin van je huisgenoot bijna elke dag langskomt – of er zo goed als bij in woont. Zeker als je met maar een paar mensen het huis deelt, dan kan dat best irritant zijn. Niet dat je de geliefde van je huisgenoot niet aardig vindt, maar iedere dag een extra persoon over de vloer is teveel. Hoe ga je daarmee om?


geliefde van je huisgenoot

Geef aan dat je een gesprek wilt met je huisgenoot

Laat je huisgenoot weten dat je graag een discussie over de situatie wilt hebben. Als je dit vantevoren plant, kunnen jullie er allebei alvast over nadenken. Misschien is er een huisvergadering waarin je het kunt noemen, zeker als er ook andere huisgenoten zijn die het een probleem zijn gaan vinden. Dit is beter dan regelrecht tegen je huisgenoot uitvallen met:”Zeg, kan je vriendin niet eens een keer gewoon in haar eigen huis slapen? Ze is hier echt altijd!”

Wat is precies het probleem?

Alleen maar vaag roepen dat de geliefde van je huisgenoot “er veel te vaak is”, schept geen duidelijkheid over wat nou precies het probleem is. Wat zijn de dingen die het voor jou onaanvaardbaar maken dat hij of zijn teveel tijd doorbrengt in jouw leefomgeving? Staan er teveel spullen in huis van deze persoon? Ruimen ze niet op? Maken ze teveel herrie (in de slaapkamer?)? Is de badkamer altijd bezet omdat deze persoon te lang staat te douchen? Benoem concrete dingen zodat jouw huisgenoot beter begrijpt waarom voor jou de maat vol is.

Blijf kalm en praat er gewoon over

Ruzie maken over de geliefde van je huisgenoot die te vaak blijft slapen en eten lost niks op. Bedenk je dat jij misschien binnenkort zelf wel in die situatie zit, tot over je oren verliefd raakt en het liefst dag en nacht bij je lover wilt zijn. Als jij voelt dat het te druk is in huis met de vriend of vriendin van je huisgenoot zo vaak over de vloer, probeer er dan rustig over te praten. Toon begrip, maar zoek naar een oplossing. Vraag aan je huisgenoot hoe hij/zij denkt het voor allemaal beter te kunnen laten werken. Waarschijnlijk zullen jullie allebei concessies moeten doen: jij accepteert de relatie en regelmatig bezoek, en je huisgenoot zorgt ervoor dat jij er zo min mogelijk last van hebt en slaapt een paar nachten per week bij zijn/haar geliefde in plaats van thuis.