• Home >
  • Blog >
  • Wat is het verschil tussen griep en verkoudheid?

Wat is het verschil tussen griep en verkoudheid?

8 oktober 2019

Griepje opgelopen? Of is het gewoon een verkoudheid? Veel mensen weten het verschil niet en roepen al snel dat ze 'grieperig' zijn of in bed liggen met 'de griep'. Maarin de meeste gevallen betekenen die snotneus en die blafhoest dat je verkouden bent. Wat zijn nou eigenlijk de verschillen tussen griep en verkoudheid?
griep en verkoudheid

Word je verkouden van fietsen met nat haar?

Het is druilerig weer, het is koud buiten en de winter komt eraan. Ineens loopt iedereen te snotteren en is half Nederland ziek. De griep heb je echter in de meeste gevallen niet. Gelukkig maar, want dat voelt nog vele malen erger dan dat volle hoofd en die zere keel die je nu al een paar dagen hebt. Maar laten we alvast één mythe uit de wereld helpen: van koud weer, nat haar of geen sjaal om je nek loop je geen verkoudheid op en al helemaal geen griep. Dat er meer verkouden mensen rondlopen in de herfst en wintermaanden komt vooral omdat we meer binnen zitten en de bacteriëen hier makkelijker van de een op de andere persoon worden overgedragen. Ook hebben we in de koudere maanden minder weestand, dus zo'n virus heb je sneller te pakken. Zorg daarom ook vooral voor extra vitamine C in huis en natuurlijk een algehele gezonde leefstijl, om je weerstand hoog te houden.

Kenmerken verkoudheid

Een verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus, de bijholten en de keel door het rhino- of het coronavirus. Mogelijke klachten zijn: niezen, snotteren, hoesten, keelpijn, heesheid en oorpijn. Een verkoudheid is de meest voorkomende infectie bij mensen: kinderen kunnen soms wel 12 keer per jaar verkouden zijn, en volwassen zo’n 2 tot 4 keer per jaar. Een verkoudheid gaat vaak na 1 tot 3 weken vanzelf over, maar bij je kind kan het wat langer duren. Meestal heb je bij verkoudheid geen koorts.

griep en koorts


Kenmerken griepvirus

Griep is ook een aandoening in de luchtwegen, maar wordt veroorzaakt door het Influenza A of B-virus. Dit is een gevaarlijker virus dan een verkoudheidsvirus. Griep wordt gekenmerkt door ernstigere ziekteverschijnselen: een meestal snel opkomen van hoge koorts met een flink ziek gevoel en hoesten. De hoge koorts duurt 2-4 dagen en veroorzaakt vaak hoofdpijn en erge spierpijn. Je kunt bij griep echt helemaal niks. Vaak begint het met koude rillingen, koorts, hoofdpijn en spierpijn. In tegenstelling tot een verkoudheid, kan de koorts bij griep in een paar uur makkelijk oplopen tot 39°C of hoger. Die houdt dan meestal een dag of 3 tot 5 aan. Ook kun je last krijgen van:

  • Droge hoest
  • Keelpijn
  • Loopneus
  • Extreme vermoeidheid
  • Slechte eetlust
  • Snel buiten adem zijn
  • Pijnlijke, stijve ledematen

Hoe kom je af van griep en verkoudheid?

Rust, rust, rust. Bij een verkoudheid is het in principe niet nodig om medicijnen te nemen, maar neusdruppels kunnen soms wat verlichting geven. Ook kunnen pijnstillers als paracetamol of ibuprofen helpen bij erge last, zodat je in elk geval wat beter slaapt. Voor de griep kun je eventueel de griepprik halen, met name als je behoort tot een van de risicogroepen: diabetici, zwakke weerstand door ziekte, ouderen. Hoestdrank of pijnstillers kunnen de boel wat verzachten. Bij langdurig hoge koorts (die langer aanhoudt dan vijf dagen), ernstige benauwdheid of sufheid, is het verstandig contact op te nemen met je huisarts.

Gerelateerde berichten