Kamer, studio of appartement? De verschillen

Op kamer.nl kun je zoeken naar studentenkamers, maar ook naar studio’s en appartementen. Wat is nou eigenlijk het verschil tussen een kamer, een studio en een appartement? En waarom zou je voor de één kiezen en niet voor de ander? Zit er veel verschil in qua kosten? En wat zijn de voor- en nadelen? We leggen het hieronder voor je uit.


kamers te huur


Een kamer

Een kamer is woonruimte die over het algemeen alleen wordt gehuurd door studenten of mensen die ergens tijdelijk verblijven. Wanneer je een kamer huurt, zijn er in het huis vaak ook andere kamers die verhuurd worden. Je deelt de keuken, wc en badkamer in de meeste gevallen, dus je zult afspraken moeten maken over schoonmaak en gebruik van deze ruimtes. In sommige gevallen kan het zijn dat je een kamer huurt van een ‘hospita’, oftewel de huiseigenaar die zelf ook nog in het huis woont en die één of meerdere kamers in zijn/haar woning verhuurt. De meeste mensen die een kamer huren, doen dit niet voor altijd en gaan na hun studie zelfstandig wonen, bijvoorbeeld in een studio of appartement.

Een studio

Een studio wordt vaak gezien als een appartement of een kamer, maar wat is nu eigenlijk een studio? En wat zijn de verschillen? In principe is een studio een eenkamerappartement, en dus met eigen badkamer en keukenblok. In tegenstelling tot een kamer in een studentenhuis, deel je dus niks en is alles lekker van jezelf. De studio, of kamer, is meestal niet erg groot en functioneert tegelijk als woon- en als slaapkamer. De douche en het toilet bevinden zich meestal wel in een aparte ruimte. Veel mensen gebruiken een scheidingswand of ‘room divider’ om de slaaphoek af te scheiden van het woongedeelte. De studio is in principe bedoeld voor bewoning door één persoon. De kosten zijn erg afhankelijk van de locatie en kunnen soms bijna net zo hoog zijn als een groter appartement. Zit je midden in het centrum van de stad, dan ligt de huur uiteraard hoger dan wanneer je in een minder centrale woonwijk zit.

Een appartement

Een appartement kan een studio betekenen, maar meestal wordt er mee bedoeld dat het een woonruimte is met in elk geval één aparte slaapkamer. Daarnaast is er een woonkamer en aparte wc/badkamer en keuken. Vaak is er ook een buitenruimte of balkon bij. Een appartement is meestal een stuk duurder dan een kamer om te huren en de meeste studenten huren een dergelijke woonruimte pas wanneer ze hun eerste baan hebben. Sommige mensen kiezen ervoor om de kosten te delen en huren gezamenlijk een appartement. Dit kan prima werken tussen twee vrienden of een stel. Niet alle verhuurders willen appartementen op deze manier verhuren aan studenten, dus houd hier rekening mee als je ervoor kiest om een appartement te zoeken met medestudenten.