Een studio of een appartement huren. Wat is een betere keuze?

Overweeg je om een studio te huren? Of twijfel je nog tussen een studio of een appartement? Voor beide opties is veel te zeggen en de keuze hangt af van een aantal factoren. Wat zijn de grootste verschillen en waarom zou je wel voor een, maar niet voor de ander kiezen? Er bestaan enkele grote verschillen tussen studio’s en appartementen. De belangrijkste zijn de huurprijs, de oppervlakte en het aantal kamers. Waar moet je nog meer rekening mee houden?


studio of appartement huren


Hoe groter de oppervlakte, hoe hoger de huurprijs

De meeste appartementen in steden als Amsterdam, Rotterdam Utrecht zijn zo’n 70m2 groot. Vaak kleiner, als je in de binnenstad zit, soms groter als je in de buitenwijken zoekt. In de meeste gevallen blijft de oppervlakte van een studio toch achter bij die van een appartement. Dat betekent dat je de ruimte anders moet gebruiken. Wie veel ruimte nodig heeft, en het liefst een aparte slaapkamer, kan beter voor een appartement kiezen. Het voordeel van een studio is meestal de prijs. Voor een appartement begint de huurprijs meestal vanaf 700 euro huur, oplopend tot ver over de 1000 euro per maand, zeker in Amsterdam, terwijl een studio huren maandelijks meestal minder kost. Het huren van een studio of een appartement is dus zeer prijsafhankelijk.

Een overstap van studentenkamer naar studio

Veel studenten vertrekken al snel uit hun studentenkamer na het afstuderen en hebben nieuwe woonruimte nodig. Een studio is dan een natuurlijke volgende stap, zeker als je single bent. De meeste studio’s zijn gelegen in het centrum van de stad, dus dat is aantrekkelijk als je graag uitgaat en overal dichtbij wilt zitten.


studio of een appartement


Gemeubileerde studio’s huren

Studio’s worden vaker gemeubileerd verhuurd. Dit komt omdat dit soort woonruimte ook verhuurd wordt aan professionals vanuit het buitenland, die bijvoorbeeld tijdelijk woonruimte zoeken. Een gemeubileerde studio huren heeft als voordeel dat je  zelf geen eigen meubels hoeft aan te schaffen en de verhuiskosten ook een stuk lager komen te liggen.

Hoeveel kamers heb je nodig?

Een belangrijk verschil tussen een studio of een appartement is het aantal kamers. Appartementen hebben in elk geval een woonkamer en een slaapkamer, vaak meerdere slaapkamers. De huurprijs stijgt wel naarmate het appartement over meer kamers beschikt, maar als je bijvoorbeeld gaat samenwonen met je geliefde of een goede vriend(in), dan hoeft dit niet zoveel uit te maken. Een studio huren is dus goedkoper, maar je woont in één grote (of kleine!) ruimte. Je bank, je eettafel en je bed, ze staan allemaal in een kamer. Het is dus niet zo heel erg anders dan op kamers wonen in een studentenhuis; je hebt alleen wel je eigen sanitair en keuken.

Wanneer is een studio huren een goed idee?

Een studio huren is een goede oplossing als je bent afgestudeerd, graag in het stadscentrum wilt blijven wonen en niet te veel huur wilt betalen. Het grote nadeel is het gebrek aan meerdere kamers. Je moet daarom slim inrichten en meubelstukken op een creatieve manier gebruiken om toch een beetje privacy te creëren. Voor tips om een studio in te richten, kijk ook op ons blogartikel Hoe richt ik een kleine studio optimaal in.