Je studentenkamer op Airbnb, wat zijn de regels?

Bijna iedereen doet het tegenwoordig: een kamer of appartement huren via Airbnb als je zelf op vakantie gaat. Zeker voor stedentrips is dit superhandig, want het is vaak voordeliger dan een hotelkamer en bovendien zit je vaak in leuke woonwijken en voel je je direct een echte ‘local’. Het kan een heel aantrekkelijk idee zijn om je eigen woonruimte ook te gaan verhuren via Airbnb. Beetje extra zakgeld, of zelfs leuke inkomsten. Je maakt wat leuke foto’s van je kamer, een mooie beschrijving, je maakt een profiel aan…het is zo gebeurd. Maar mag dat eigenlijk wel? Je studentenkamer op Airbnb, hoe gaat dit in z’n werk?


studentenkamer op airbnb


Het aantal Airbnb-overnachtingen is in de vier grote steden van Nederland flink gestegen de afgelopen jaren. Niet alleen in Amsterdam werd een enorme stijging waargenomen, maar ook in Den Haag, de tweede stad voor Airbnb in Nederland. De regels voor Airbnb-overnachtingen verschillen per gemeente, maar er geldt ook een aantal algemene regels. Zo moet er in de splitsingsakte van je woning staan dat je het mag verhuren en moet het regelmatig verhuren van je woning worden aangegeven als bedrijfsmatige exploitatie. Ook moet je over de huurinkomsten toeristenbelasting betalen. Een beetje voorwerk en onderzoek is dus nodig.


Mag het van de huurbaas?

Dit is de eerste vraag die je jezelf moet stellen en een heel belangrijke. Je mag een woning in principe verhuren via Airbnb als je de hoofdbewoner bent volgens de Basisregistratie Personen. Maar wat staat er in je huurcontract en vindt de huurbaas het wel een goed idee? Het kan zijn dat deze niet zo’n zin heeft in steeds vreemde mensen in jouw kamer, of dat jij in zijn of haar pand winst maakt op onderverhuur, dus dat zul je goed in overleg moeten doen. Onderverhuur wordt verboden in de meeste huurovereenkomsten tenzij de verhuurder hier schriftelijk toestemming voor heeft gegeven. Mocht je geen toestemming hebben voor onderverhuur via Airbnb, dan pleeg je wanprestatie tegenover de verhuurder en is er een kans aanwezig dat jouw verhuurder de gemaakte winst op je gaat verhalen.


studentenkamer op airbnb


En wat vinden je huisgenoten ervan?

Het kan heel leuk zijn om steeds mensen van over de hele wereld te ontmoeten, maar bedenk dat toeristen in jouw kamer ook de gezamenlijke badkamer en keuken met hen gaan delen. Mag je jouw studentenkamer verhuren op Airbnb? Maak dan goede afspraken en duidelijkheid hierover om een hoop miscommunicatie en onenigheid te voorkomen.

Hoeveel dagen mag je je studentenkamer verhuren op Airbnb?

Het aantal dagen dat je een woning mag verhuren via Airbnb is 60 dagen per jaar. Dat is dus ongeveer twee maanden. Je moet er ook op letten dat je jouw woning verhuurt aan niet meer dan vier personen.

Airbnb en Belastingdienst

Als je verhuurt via Airbnb gaat het om verhuur van je eigen woning en moet je belasting betalen. Veel “Airbnb-ers” geven de huuropbrengsten niet op aan de belastingdienst. Dat kan lange tijd goed gaan, maar de belastingdienst is steeds actiever bezig met het opsporen van niet aangegeven inkomsten door verhuur via Airbnb. De belastingdienst kan namelijk boetes opleggen als je je inkomsten niet aangeeft voor het verhuren van je studentenkamer op Airbnb.

Hoeveel belasting moet je betalen?

Verhuur je voor langere tijd een woonruimte, dan valt dit onder reguliere verhuur en betaal je 1,2% belasting. Als je verhuurt via Airbnb of gelijksoortige websites dan moet je ook toeristenbelasting betalen. De hoogte hiervan verschilt per plaats. Je moet ongeveer 70% van jouw huurinkomsten opgeven aan de belastingdienst. Met verhuur via Airbnb ben je actief bezig met het verhogen van inkomsten uit jouw woning. In dat geval komt je terecht in box 1 van de Wet Inkomstenbelasting. Dit zijn inkomsten uit werk en woning. De te betalen belasting over de verhuur kan dan oplopen tot wel 52%, afhankelijk van jouw andere inkomsten. Is verhuren dan nog wel zo lucratief als je belasting moet betalen over verhuur van jouw woning? Alleen als je goed oplet met je belastingaangifte.

Airbnb en Verzekering

De meeste toeristen zullen netjes omgaan met de spullen. Maar een beetje gebruikersschade heb je al snel. Er kan iets breken, een bank kan slijten of er kunnen vlekken op het tapijt komen. Misschien zijn de reparatiekosten niet altijd hoog, maar slijtagekosten worden niet vergoed door Airbnb of haar Verhuurders Garantie. Wel kan je als verhuurder een waarborgsom vragen aan huurders in je advertentie. Ook wordt diefstal van contant geld of schade aan of diefstal van kostbaarheden als kunst en juwelen niet vergoed. Je moet zelf onderzoeken of jouw bestaande verzekering dit soort gevallen dekt of dat je een aparte verzekering moet afsluiten voor het verhuren van een studentenkamer op Airbnb. Zoek dit goed uit om problemen te voorkomen.