Welke bank kies jij voor je kamer? De opties

Welke bank kies jij voor je kamer? Ga je voor het eerst op jezelf wonen? Of verhuis je van studentenkamer naar je eigen appartement en ben je op zoek naar een nieuwe bank? Er zijn nogal wat verschillende soorten banken te koop, en in allerlei prijsklasses, en het is handig om te weten waarnaar je op zoek bent. Weet je niet zeker waar je moet beginnen bij het kiezen van een bank? Hier delen we wat meer informatie over de verschillende soorten banken die er zijn en hoe je het beste een bank kunt kiezen die bij jouw huis past.


welke bank


Grootte, diepte en hoogte van de bank

Voordat je de soorten banken per stijl selecteert, moet je eerst overwegen hoe groot je de bank wilt hebben. Een kleine tweezits misschien of een grote driezits met bijpassende ‘hocker’ (voetenbank). Houd hierbij rekening met de juiste balans. Je bank moet de kamer vullen zonder hem er overvol uit te laten zien. Naast hoe de bank er visueel uit ziet spelen ook de breedte, diepte en hoogte van de bank een rol: hoeveel mensen kunnen er comfortabel op zitten, hoe diep zijn de zitplaatsen, is het een hangbank of zit je rechtop en kun je je voeten comfortabel op de grond laten rusten. Die dingen hangen erg af van jouw specifieke voorkeur. Ga dus in de winkel op verschillende types banken zitten om te voelen wat jij het prettigst vindt, en ga niet alleen af op het ontwerp. Het is een hoop geld en je wilt lange tijd van je nieuwe bank gaan genieten.

Bank of bankstel?

Ja, daar zit verschil in! Stel staat voor ‘meerdere’. Dus een bank is één zitbank voor meerdere personen en een bankstel is een combinatie van meerdere banken en dus ook voor meerdere personen. Als je daar ruimte voor hebt, kun je kiezen voor twee banken, met een combinatie van bijvoorbeeld een 2- en een 3-zits bank. Of bijvoorbeeld een bank gecombineerd met een loveseat of fauteuil.


welke bank


2-zits banken

Welke bank kiest men meestal in een kleinere woonruimte? Tweezitsbanken zijn het meest handig in een klein appartement of studentenkamer. Een knusse 2-zits bank met één of twee comfortabele stoelen geven voldoende zitruimte voor jou en je bezoek. Omdat een 2-zits bank relatief klein is, kun je de bank heel gemakkelijk verplaatsen. Door de bank af en toe te verplaatsen creëer je weer een heel andere woonkamer.

2,5 en 3-zits banken

Is jouw woonkamer niet klein, maar ook niet heel groot? Dan is een 2,5 of 3-zits bank perfect voor jou. Deze kunnen ook weer prima gecombineerd worden met een kleiner bankje, loveseat of fauteuil.


welke bank


Hoekbanken

Houd jij ervan gezellig met z’n allen royaal te kunnen zitten of wil je lekker languit kunnen liggen zonder dat anderen daar last van hebben? Welke bank kies je hiervoor? De hoekbank is een goede keuze. Meet vooraf wel even goed de beschikbare ruimte op om teleurstellingen te voorkomen. Leg bijvoorbeeld even kranten uit op de vloer ter grootte van de bank. Zo kun je goed zien of de bank past en hoeveel ruimte je nog over hebt.

Slaapbanken

Heb je regelmatig mensen die blijven slapen of ben je student en wil je overdag graag lekker op de bank kunnen zitten en ’s nachts lekker slapen? Dan is een slaapbank een oplossing. Slaap je er iedere nacht op? Kies dan voor een kwalitatief goede bank met stevig matras.

Welke bank en bekleding gaan het langste mee?

Fluweel, linnen en andere zachte stoffen zien er prachtig uit, maar heel praktisch zijn ze niet als bankbekleding. Wil je dat jouw bank lang mee gaat? Kies dan voor een sterke stoffering voor je bank, zoals synthetische stoffen (bijvoorbeeld stoffen van 100% polyester) die het gemakkelijkste schoon te houden zijn aangezien vuil niet in de stof trekt. En met een preventieve vuilafstotende spray kun je je nieuwe bank beschermen tegen vuil.