Wat kost studeren? Van boodschappen tot kamerhuur

Wat kost studeren? Naast de keuze welke studie je gaat volgen en in welke stad, sta je misschien ook voor de keuze om op kamers te gaan of thuis te blijven wonen. Dan is het handig om eerst na te gaan welke kosten hieraan verbonden zijn. Veel studenten bouwen een behoorlijke schuld op tijdens hun studie, maar als je vantevoren weet wat dingen gaan kosten, kun je dit binnen de perken houden.


wat kost studeren


Welke maandelijkse kosten heb je als student?

Behalve collegegeld, heb je geld nodig voor de boodschappen, uitgaan en eventuele verzekeringen. Wat kost studeren nou eigenlijk per maand als je alles bij elkaar optelt? Ga je op kamers, dan is je huur een grote kostenpost. Als je op jezelf woont, kun je ongeveer rekening houden met de volgende maandelijkse kosten in euro’s (Nibud Studentenonderzoek 2017):

Het collegegeld voor het hoger onderwijs voor 2018/2019 is 2.060 euro. Dit komt neer op een bedrag van 172 euro per maand. Overige kosten liggen gemiddeld op:

  • Huur: 417 euro
  • Boodschappen: 181 euro
  • Studieboeken en -benodigdheden: 58 euro
  • Vervoer (naast de OV-kaart): 63 euro
  • Ontspanning, uitgaan en sport: 146 euro
  • Kleding en schoenen: 47 euro
  • Zorgverzekering: 106 euro
  • Telefoon: 26 euro

Totale gemiddelde uitgaven per maand: 1216 euro

Ga je voor het eerst studeren? Dan betaal je in het eerste jaar de helft van het wettelijk collegegeld. Het collegegeld voor eerstejaars studenten bedraagt dan 1.030 euro in plaats van 2.060 euro. Wil je weten of dit nog steeds geldt? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid.


Lenen als student

Leen alleen wat je daadwerkelijk nodig hebt. Wat kost studeren, wat heb je minimaal nodig? Na huur, collegegeld en andere vaste uitgaven…heb je nog geld over om te eten? Het kan aantrekkelijk zijn om het maximale krediet te nemen dat wordt aangeboden, maar het geleende, hogere leenbedrag moet uiteindelijk gewoon worden terugbetaald!


wat kost studeren

Wat kost studeren? Verzekeringen


Zorgverzekering

Vanaf je 18e ben je verplicht zelf een zorgverzekering af te sluiten. Zolang je studeert, kun je je eventueel via je ouders laten verzekeren. Er zijn ook voordelige studententarieven te vinden bij verschillende zorgverzekeraars. Vergeet niet om ook zorgtoeslag aan te vragen als je 18 jaar of ouder bent.

Inboedelverzekering

Als je op jezelf woont, is het een goed idee om een inboedelverzekering af te sluiten. Dit kan al vanaf een paar euro per maand. Denk hierbij aan dekking tegen schade door inbraak of brand. Sommige verzekeringen dekken ook diefstal van dingen zoals laptops buitenshuis.