Geld lenen tijdens je studie: de opties

Je kunt er bijna niet omheen: geld lenen tijdens je studie. Sinds de basisbeurs is afgeschaft, is het een stuk lastiger om zelf je studiekosten te betalen. Uiteraard zijn dit niet de enige uitgaven, je moet ook gewoon kunnen leven. Boodschappen, kamerhuur, uitgaan, een keer op vakantie, het kost allemaal geld. Veel studenten lenen geld via DUO, maar kun je ook andere leningen afsluiten? Je leest het hier!


geld lenen studenten


DUO

Ben je voor september 2015 begonnen met studeren, dan heb je recht op een basisbeurs (ook wel studiefinanciering genoemd). Ben je in september 2015 (of later) begonnen met je bachelor of master, dan val je onder het leenstelsel en heb je hier geen recht meer op. Als student kom je dan hoogstwaarschijnlijk in aanraking met DUO: Dienst Uitvoering Onderwijs.

Per of na september 2015 begonnen met studeren

Als je per september 2015 (of later) bent begonnen met een bachelor of master, val je onder het leenstelsel. Dat betekent dat je geen basisbeurs meer krijgt en zul je zelf moeten zien rond te komen. Wel heb je recht op een studentenreisproduct (ov-kaart), en kun je een aanvullende beurs, een lening en collegegeldkrediet aanvragen.

DUO Lening

Kom je niet rond, dan kun je lenen bij DUO. Je kunt maximaal € 854,13 lenen bij DUO. Als je een aanvullende beurs krijgt, moet je dit bedrag hier nog van aftrekken om jouw maximale bedrag te berekenen. Ontvang jij dus het maximum aan aanvullende beurs, dan kun je niet meer dan 854,13-378,22= € 475,91 lenen. Lees hierover mee op de DUO website.

Extra lening: het collegegeldkrediet

Heb je problemen om je collegegeld te betalen, dan kun je een beroep doen op het collegegeldkrediet. Betaal je het wettelijke collegegeld van € 1.951 per jaar (2015-2016), dan kun je maximaal € 162,58 per maand lenen. Betaal je instellingscollegegeld omdat je bijvoorbeeld aan een particuliere instelling studeert, dan kun je dit bedrag lenen, tot een maximum van € 812,90 per maand (maar nooit meer dan je daadwerkelijk betaalt aan collegegeld).


studentenlening


Geld lenen tijdens je studie, wat kan er nog meer?


Doorlopend krediet

Wil, je lenen buiten DUO om, dan kan je ervoor kiezen om een doorlopend krediet te nemen. Dit is een flexibele lening, omdat je de looptijd en het aflosbedrag tussentijds kunnen veranderen. Bij een doorlopend krediet betaal je alleen rente over het bedrag dat je geleend hebt. Je kan dus ook bepalen wanneer je het opneemt en meestal ook wanneer je het aflost. Als je eenmaal een lening hebt afgesloten waar je niet tevreden mee bent, kan je meestal de lening oversluiten. Dit betekent dat je van de ene lening overstapt naar de andere. Hierdoor kan je bjvoorbeeld overstappen naar een lening met een lagere rente, zodat het maandbedrag ook omlaag gaat.

Persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening bepaal je vooraf met de verstrekker welk bedrag je gaat lenen, tegen welke rente en hoeveel je per maand moet aflossen. Het maandbedrag van een persoonlijke lening verandert dus niet. Op deze manier weet je waar je aan toe bent en kan je vooraf inschatten of dit een realistisch bedrag is om af te lossen. Deze lening is vooral handig als je eenmalig een bepaald bedrag nodig hebt, bijvoorbeeld voor de aanschaf van een auto.

Rente en voorwaarden

In Nederland zijn er een heleboel verschillende kredietverstrekkers. Hierdoor moet je altijd goed letten op de voorwaarden van de lening. Je kunt online een lening vergelijken  om te bekijken welke lening en rente het beste bij jou past. Let uiteraard goed op de kleine lettertjes.