Werken als student. Zo vind je een baan

Werken als student. Hoe vind je nou een goedbetaalde bijbaan, die ook nog eens leuk is en helpt bij het opbouwen van je CV? Tienduizenden jongeren beginnen aan een nieuwe studie in september. Studeren is duur. Collegegeld bedraagt al meer dan €2000 per jaar, je hebt je maandelijkse kamerhuur te betalen, daarbovenop heb je kosten voor boodschappen, abonnementen en vrijetijdsbesteding. Daarbij heb je waarschijnlijk een lening lopen, die ook geld kost. Met een bijbaantje kun je een deel van die kosten zelf financieren. Wat zijn de mogelijkheden?


werken als student


’s Nachts en in de weekends werken

Als student ben je vaak flexibel, aangezien je colleges hebt op verschillende uren en behoorlijk veel vrije uren hebt daar rondom heen. Hierdoor kun je werken op tijden waarop anderen dat liever niet willen, zoals ’s nachts (nachtportier in een hotel) of op zondag. Een baan als magazijnmedewerker – vaak ’s nachts – is geen slechtbetaald bijbaantje. In veel sectoren krijg je ’s nachts of in het weekend extra betaald. En heb je al een rijbewijs? Denk dat aan een bijbaantje als privéchauffeur of koerier, ook dat betaalt vaak prima.

Vind een baan die goed betaalt

Werken als student betekent niet dat je genoegen hoeft te nemen met het minimumloon. Zeker aan het eind van je studie kun je prima solliciteren op banen binnen je opleiding. Kun je bij je hogeschool of universiteit aan de slag als student-assistent? Deze instanties betalen doorgaans goed, en ook begin je alvast met pensioen opbouwen. Daarnaast staat zo’n baan altijd goed op je cv. Ga je echt voor het grote geld? Met een commerciële baan kun je goed verdienen, vooral dankzij bonussen. Het ligt niet iedereen om in een callcenter te werken, maar als je een vlotte babbel hebt en je weet mensen te overtuigen, kun je, als je het goed doet, tot wel 20 tot 35 euro per uur verdienen. Denk aan mensen aanspreken op straat voor een krantenabonnement, of klanten koud bellen voor een energiecontract.

Zorg, onderwijs en horeca

De zorg, het onderwijs en de horeca hebben steevast personeelstekort. Werken als student in deze sectoren is dus zeker een optie. En denk hierbij vooral ook aan de IT – als je hier een beetje kennis van hebt. In deze sectoren moet je zeker een baan kunnen vinden die meer betaalt dan het minimum, vooral als je ook nog een relevante opleiding volgt. De moeite waard om om mogelijkheden binnen deze sectoren te onderzoeken.


werken als student


Word ZZP’er

Heb jij vaardigheden en kennis die je goed zelfstandig kunt verhuren? Dan kun je overwegen jezelf te verhuren als freelancer of zzp’er. Dan ga je online of in je omgeving op zoek naar opdrachten, of je laat opdrachtgevers jou online vinden. Als je bijvoorbeeld goed kunt schrijven, of verstand hebt van IT, zul je zeker klussen kunnen vinden, en via je eerste opdrachtgever vind je er meestal wel meer.

Geef (bij)les als privéleraar

Spreek jij vloeiend een vreemde taal? Speel je prachtig piano? Ben je supergoed in wiskunde? Overweeg dan ook jezelf te verhuren als privéleraar voor kinderen of volwassenen. Dit kun je doen via online platforms, maar je kunt natuurlijk ook gewoon briefjes ophangen op scholen of in de supermarkt. Als privéleraar kun je prima tussen de €10 tot €20 euro per uur vragen. Zo kun je werken als student wanneer jou dat uitkomt en zoals jij dat zelf invulling wilt geven.

Proefkonijn

Niet iedereen wil spelen met de risico’s van medisch onderzoek, maar heb je geen probleem om een paar dagen proefkonijn te spelen, dan betaalt dat goed. Vaak moet je een paar dagen intern verblijven, dus ideaal als je wil studeren in een stille omgeving zonder afleiding. Laat je uiteraard goed informeren voordat je zoiets gaat doen.

Bouw je CV op met een bijbaan

De meeste bedrijven zien het als iets positiefs dat je als student een bijbaan hebt gehad. Het toont aan dat je ervaring hebt met een baas en werktijden, collega’s en eventuele klanten. Ook laat het zien dat je proactief bent en werken serieus neemt. Je kunt je CV natuurlijkvooral beter maken door te kiezen voor een bijbaan die past bij je studie. Zoek daarom een baantje in de gezondheidszorg als je geneeskunde studeert, repareer computers of ontwerp websites als je informatica of web design studeert of werk bij een onderzoeksbureau als socioloog.

Vergeet niet je belastinggeld terug te vragen

Als student in loondienst werk je zelden het hele jaar fulltime. Je werkgever houdt daarom waarschijnlijk teveel loonbelasting in. Dat geld kun je in het jaar erop terugvragen bij de Belastingdienst. Vergeet dat niet voor 1 april te doen. Ook stagiairs kunnen bij de fiscus terecht voor teruggaaf.