10 tips om geld te besparen op boodschappen en aankopen

Niemand wordt blij van een lege koelkast. Studeren maakt hongerig, dus je moet wel wat in huis hebben om de maag te vullen. Helaas hebben studenten het niet al te breed. Hoe kun je zorgen dat je met het geld dat je hebt, lekker en gezond blijft eten? En ook nog geld over houdt voor andere aankopen een een gezellig avondje uit? Hier tien tips om te besparen op de boodschappen.


geld besparen op boodschappen


Top tips om te besparen op boodschappen en aankopen

1. Eet nooit alleen


Veel gezelliger om te eten met huisgenoten, je eet weer eens wat anders én je bespaart euro’s. Als je iets speciaals op tafel zet, heb je bij het koken verschillende ingrediënten nodig. Per persoon ben je goedkoper uit als je de kosten deelt. Zo heb je snel een complete avondmaaltijd voor 2 of 3 euro.

2. Invriezen die hap!


Heb je veel te veel gekookt? Vries het dan in! Je kunt ook expres een hele grote pan chili con carne koken met dit als doel. Het beste vries je je maaltijden in in porties, zodat je de juiste hoeveelheid voor jezelf of twee personen kunt opwarmen. Bonustip: vraag je ouders ook om wat maaltijden in te vriezen die je mee terug kunt nemen na het weekend.

3. Neem je eigen lunch en koffie mee


Even iets eerder opstaan en zelf je boterhammen smeren, bespaart een hoop geld op den duur. Neem zelf lunch mee naar college in plaats van in de kantine je lunch te kopen. Zo bespaar je per week gemiddeld wel 20 euro. Hetzelfde geld voor koffie. Ja, oke, een cappucino of een latte zijn net even lekkerder, maar iedere dag 2 of 3 euro uitgeven aan een kop koffie loopt aardig op. Koop een hippe thermoskan en neem je eigen koffie of thee mee onderweg naar college. Mis je die cappucino? Trakteer jezelf dan op eentje per week.

4. Goedkoop ontbijten buiten de deur


Geen ontbijt meer in huis? En niet zoveel meer in de portemonnee om nieuwe te halen? Ontbijt dan voor een paar euro bij de Hema of Ikea. Spotgoedkoop en je hoeft niet af te wassen.

5. Koopjesjacht


De ideale manier op de besparen op boodschappen? Ga op koopjesjacht en spot de afprijsstickers. Koop 35%-korting artikelen bij de Albert Heijn als je ze diezelfde dag toch opeet. Koop houdbare producten in wanneer ze in de aanbieding zijn. En ga ook eens wat vaker naar Aldi of Lidl in plaats van Albert Heijn.


geld besparen als student


6. Statiegeldbonus aan het eind van de maand


Laat die lege kratten bier en statiegeldflessen nog maar even staan in de gang als een appeltje voor de dorst. Bewaar ze tot het eind van de maand als je geld echt op is. Kun je toch nog weer eten. Of meer bier kopen.

7. Marktkraamkoopjes


Ga aan het eind van de dag naar de markt. Groenten en fruit worden dan bijna gratis weggegeven.

8. Vries je brood in


Bewaar je brood in de vriezer, zo heb je iedere ochtend vers brood en hoeft er geen (oud) brood te worden weggegooid.

9. Vraag je knaekpas aan


Dan krijg je korting in een heleboel winkels, eetcafés en kroegen. www.knaek.nl. Check ook voor je iets online aanschaft of er kortingscodes beschikbaar zijn. Deze kun je gewoon zoeken via Google. Winkels zoals H&M hebben vaak kortingscodes die nog niet verlopen zijn.

10. Stop je kleingeld in een spaarpot


Nog wat euro’s over in je zak na een avondje uit? Gooi je overgebleven geld in een spaarpot; je hebt immers al gerekend op het bedrag dat je uit zou geven en dit kleingeld stapelt zich leuk op na een paar weken. Stop sowieso al je kleingeld onder de 1 euro in een spaarpot, zo spaar je ongemerkt wel honderd euro per jaar.