Studenten-verzekeringen, welke heb je nodig?

Op kamers gaan betekent dat je een hoop dingen moet regelen inclusief geldzaken. Verzekeringen horen daar ook bij.  Er zijn een aantal verzekeringen die je af moet sluiten wanneer je als student uit huis gaat. Hier leggen we uit welke verzekeringen je nodig hebt, wat het nut is van de studentenverzekeringen en welke verzekeringen niet verplicht zijn, maar wel handig in sommige gevallen.


zorgverzekering studenten

Zorgverzekering

De zorgverzekering is de enige verzekering die echt verplicht is voor alle studenten. Wanneer je 18 jaar bent geworden, word je uitgeschreven uit de zorgverzekering van je ouders en moet je er zelf een afsluiten. Je moet dit doen vanaf de eerste dag van de daarop volgende maand. Sommige verzekeraars bieden voor studenten een speciale studentenzorgverzekering aan. Bij dit soort studentenverzekeringen ben je goedkoper uit, maar ben je toch gedekt voor allerlei medische onkosten. Kijk goed welke verzekeringen je waarvoor dekt, want dat kan nogal eens verschillen. Heb je, zoals de meeste studenten, een laag inkomen dan kun je Zorgtoeslag aanvragen; dan krijg je van de overheid geld terug voor de zorgpremie. Je kunt elk jaar van zorgverzekeraar wisselen, maar alleen in de periode half november tot 31 december.

Inboedelverzekering

Je hebt als student zo aan een heleboel geld aan apparatuur in huis. Denk maar eens na: een computer/ laptop, een televisie of een printer, misschien een dure camera of mobiel. Allemaal zaken die voor jou als student noodzakelijk zijn voor je studie en vrije tijd. Deze apparaten hebben veel geld gekost en worden vaak niet goed verzekerd tegen diefstal of materiele schade. Als je een inboedelverzekering afsluit, weet je zeker dat je de geleden schade altijd kan aangeven bij de verzekeraar. Het afsluiten van een inboedelverzekering is niet verplicht, maar is wel aan te raden. Het zou zonde zijn om ineens alles nieuw te moeten aanschaffen als er is ingebroken of wanneer er water of brandschade is in je huis. Hier kun je er een aantal vergelijken.

Aansprakelijkheidsverzekering

Wat is dit? Een ongeluk zit in een klein hoekje. Je kan per ongeluk een bal door het raam schoppen tijdens een potje voetbal of je leent iemand’s laptop en stoot er een kop koffie overheen. De kosten kunnen flink oplopen als je niet verzekerd bent voor zulke schade. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de kosten als je per ongeluk de veroorzaker bent van schade aan derden. Met een speciale studenten aansprakelijkheidsverzekering ben je ook in deze gevallen verzekerd voor de eventueel geleden schade. Hier worden er een aantal vergeleken.

studentenverzekeringen

Reisverzekering

Je gaat vast minstens één keer per jaar op vakantie. Reizen is eigenlijk het hele jaar door populair onder studenten. Helaas raak je weleens baggage kwijt of wordt je camera gejat. Ook komt het voor dat je ziek wordt of een been breekt en eenmaal op locatie een bezoek aan het ziekenhuis moet brengen. Als je een reisverzekering afsluit kom je in elk geval niet voor verrassingen te staan. Hier meer informatie.

Brommer- of scooterverzekering

Als je een brommer of scooter hebt is een bromfietsverzekering verplicht. Bromfietsverzekering

Auto- of motorverzekering

Niet iedereen heeft er eentje voor de deur staan, maar sommige studenten hebben natuurlijk wel een auto of een motor. De autoverzekering of de motorverzekering zijn uiteraard verplichte hap. Meer informatie