• Home >
  • Blog >
  • Studieschulden stijgen nog steeds: wat kost studeren eigenlijk?

Studieschulden stijgen nog steeds: wat kost studeren eigenlijk?

30 oktober 2019

Studieschulden, daar denk je nog niet aan wanneer je net eindexamen hebt gedaan. Je gaat op kamers, verheugt je op de komende jaren studeren en vrijheid. Maar...het ziet er niet al te rooskleurig uit qua geldzaken voor studenten. De totale studieschuld van oud-studenten en huidige studenten is in 2019 met 11 procent gestegen naar 19,3 miljard euro. Sinds de invoering van het leenstelsel in 2015 lenen steeds meer studenten en loopt hun studieschuld versneld op. Sinds 2015 is de gemiddelde studieschuld met 1.300 euro gestegen naar 13.700 euro, meldt het CBS. Dat is even slikken voor de aankomende student die nog moet beginnen. Wat is er aan de hand?
studieschulden

Van studiefinanciering tot leenstelsel

Waar men voorheen nog maandelijks studiefinanciering ontving om de kosten te helpen dekken, verving het nieuwe leenstelsel van 2015 de basisbeurs als sociale voorziening. Aanvullende studiefinanciering voor kinderen van ouders met een smalle beurs bleef wel bestaan. De basisbeurs van voor 2015 was een vorm van studiefinanciering waarbij studenten een voorlopige lening kregen van overheidsinstantie DUO. Als zij binnen 10 jaar afstudeerden werd die lening kwijtgescholden. Die beurs bestaat dus niet meer en de meeste studenten zullen moeten lenen om rond te komen tijdens hun studietijd. Wie aanspraak wil maken op studiefinanciering moet alles terugbetalen, met uitzondering van de ov-jaarkaart en de eventuele aanvullende beurs. Wat vroeger basisbeurs heette is nu een 'studievoorschot', een lening dus en dit betekent dat studieschulden flink op kunnen lopen.

Verschil met voorgaande generaties studenten

Het is opvallend dat studenten die in 2000 zijn geboren op 18-jarige leeftijd bijna twee maal zoveel studieschuld als studenten met het geboortejaar 1994 hadden op die leeftijd. Bijna drie keer zoveel van de in 2000 geboren studenten lenen op 18-jarige leeftijd geld om hun studie te betalen als de in 1994 geboren studenten op die leeftijd.

Wat kost studeren eigenlijk?

Dat lenen en die schuld aan het einde van de studie zorgt bij veel studenten voor stress. Ze willen hun studie zo snel mogelijk afmaken, maar dat is niet voor iedereen even makkelijk en haalbaar. Hoeveel geld heb je eigenlijk nodig om een hbo- of universitaire opleiding af te ronden? Dat hangt in de eerste plaats natuurlijk af van je studietempo. Volgens de meest recente cijfers van het CBS doen universitaire studenten er ongeveer 6 jaar over om een masterdiploma te halen. Hbo'ers zijn vaak wat eerder klaar. Beide groepen zijn vaak sowieso vier jaar bezig, de meeste opleidingen duren nu eenmaal zo lang. 4 jaar studeren kost gemiddeld in totaal € 35.130,50 (bron: CBS). Dat is inclusief collegegeld en maandelijkse kosten zoals boodschappen en andere zaken, maar exclusief huur. Inclusief huur (gemiddeld € 417 per maand) komt het totaal op €55.146,50. Wie twee jaar langer studeert heeft daarvoor in totaal 85.234,50 euro nodig. 

Wat kun je doen om je studieschulden te beperken?

Om collegegeld kun je helaas niet heen, dus die kosten houd je altijd. Ook als je een kamer huurt, heb je deze maandelijkse kosten erbij. Toch kun je een hoop doen om toch je studieschulden te beperken. Kijk bijvoorbeeld eens naar al je abonnementen maandelijks, of het nou Netflix, Spotify of je Swapfiets is. Heb je die dingen daadwerkelijk allemaal nodig? Kun je sommige kosten delen met huisgenoten? Ook op boodschappen kun je flink besparen als je slim omgaat met je budget, zeker als je een huishouden deelt met medestudenten of vrienden. En ook op het gebied vakanties, mobiele telefoons en andere dingen kun je prima bezuinigen zonder dat je levensstijl er erg op achteruit gaat. Lees hierover meer op onze blog in onze categorie Geld.
 

Gerelateerde berichten