Hoe naai je een knoop aan? Kledingreparatie voor studenten

Knoop van je bloes? Gat in je broek? In plaats van je kleding weggooien, is het supermakkelijk om kleine dingetjes zelf te repareren. Voor inkorten, veranderen of andere grotere dingen kun je altijd nog naar de kleermaker op de hoek, maar wij laten je vandaag zien hoe je zelf knopen aan kunt naaien. Het bespaart je geld, en je kleding gaat langer mee.

Heb je misschien wat extra tijd over? Ga eens door je kledingkast en lades en vind die kledingstukken die je al tijden niet hebt aangehad omdat er een knoop af was. Knopen zijn van die dingen die regelmatig van je overhemd of jas afvallen. Het is daarom heel handig om te leren hoe je zelf je kleding kunt repareren.


hoe naai je een knoop aan


Een knoop aannaaien

Een knoop aannaaien is een van die taken waar je misschien tegenop ziet, maar dit is waarschijnlijk de gemakkelijkste reparatie die je kunt doen! De meest voorkomende knopen zijn die met 4 gaten of 2 gaten.

  1. Het is natuurlijk ideaal als je de knoop nog hebt, die er is afgevallen. Als je die niet hebt, kijk dan of er een extra is door langs de naden van je kleding te kijken. Als je er geen kunt vinden, kijk dan of je er geschikte knopen zijn in andere kledingstukken, of misschien nog op labels die je er hebt afgeknipt en ergens hebt bewaard. Kies ook een draad die er bij past.

een knoop aannaaien


2. Waar was de knoop eerder bevestigd? Pak je naald (met een knoopje in de draad aan het eind!) En probeer deze door een van de vorige gaten aan de achterkant van de stof te halen. Duw de naald erdoor zodat deze uit de voorkant van de stof komt, waar de knoop hoort te zitten.

3. Rijg hem door de knoop aan de voorkant en centreer de knoop op de juiste plaats, voordat je de naald door het andere gaatje haalt en weer door de stof trekt naar de andere kant. Herhaal dit proces van omhoog en omlaag door de stof gaan om de knoop vast te zetten en de steken strak te houden. Heb je een knoop met vier gaten, dan doe je dit kruisgewijs.

4. Zodra je voelt dat je knoop stevig vastzit, duw je de naald nog een keer door de stof naar de achterzijde. Je haalt nu de naald met draad een paar keer door de draden aan de achterzijde (zonder weer terug door de stof te gaan), zodat de knoop goed vastzit en de draad niet loslaat.

En klaar! Je hebt nu zelf een knoop aan je kleding bevestigd! Heb je nog meer overhemden of jasjes liggen die gedaan moeten worden?