Student en op kamers: heb je dan een inboedel verzekering nodig?

Woon je als student op kamers? Dan is die hoge huurprijs vaak niet het enige wat je maandelijks betaalt. Zodra je op eigen benen staat, komt er toch meer op je af dan je van tevoren misschien had gedacht. Naast de huur van je kamer, kosten van je studie en boodschappen, is het ook verstandig om verzekeringen af te sluiten. Zoals bijvoorbeeld een inboedelverzekering. We leggen je hieronder uit waarom.

Inboedelverzekering student

Als je op kamers woont, is het ook fijn als je spullen verzekerd zijn. Dit kan met een inboedelverzekering. Dit is niet verplicht, maar zeker wel aan te raden. De waarde van je spullen, denk aan je laptop, bank, telefoon, bed, tv, kasten, kan soms al snel oplopen tot duizenden euro’s. Stel dat er iets gebeurt, zoals een brand of lekkage, dan hebben de meeste studenten niet meteen het geld om alles zelf nieuw te kopen. Een inboedelverzekering is dan je grootste vriend!

 

Tips voor je studenten inboedelverzekering

Je inboedelverzekering vergelijken is helemaal niet moeilijk. Wel zijn er een aantal dingen waar je van tevoren op kan letten. Hieronder een aantal tips op een rijtje:

  • Vraag aan je huurbaas of er niet toevallig al een inboedelverzekering is afgesloten. Als dat namelijk het geval is, heb jij zelf geen inboedelverzekering meer nodig.
  • Schat voor het afsluiten van een inboedelverzekering ook de waarde in van je spullen. Ook als je bijvoorbeeld van plan bent nog een duurdere laptop te kopen. Dan weet je in ieder geval zeker dat je niet bent onderverzekerd.
  • Nieuwe spullen gekocht? Bewaar dan altijd de bonnen hiervan. Bij schade of diefstal vraagt de verzekeraar hier vaak naar. Het is ook verstandig om de spullen in je studentenkamer op foto of video te zetten. Dan kun je dit, bij schade, ook weer aantonen aan de verzekeraar.
  • Belangrijk: zorg dat je kamerdeur op slot kan. Dat is vaak een voorwaarde van de verzekeraar en noemen ze een binnenbraakclausule. Bij schade of diefstal moeten er ook zichtbare schade zijn aan de kamerdeur.
  • Laat je zelf je mobiel, laptop of tablet vallen en heeft het apparaat schade? Dan dekt de verzekeraar dit niet altijd. Dit geldt vaak ook voor kostbare sieraden of kunst.

Een inboedelverzekering dekt schade aan de spullen die je in je kamer hebt staan. Maar eventueel ook spullen van jou die in gemeenschappelijke ruimtes staan, op het balkon of tuin. Dit gaat dan over schade ontstaan door wateroverlast, inbraak, diefstal, brand, blikseminslag of stormschade. Check wel altijd van tevoren in de polisvoorwaarden wat je inboedelverzekering dekt, dit verschilt vaak per verzekeraar.