Wanneer zoek je het beste een kamer

Wanneer zoek je het beste een kamer als student? Welke periode is geschikt? En hoe bereid je kamerzoektocht goed voor? Het ligt er aan in welke stad je gaan studeren, en of je al flink op tijd moet gaan zoeken. Kamers in Amsterdam, studio’s in Groningen en appartement in Utrecht, ze zijn er genoeg, maar of ze beschikbaar tijdens jouw zoektocht, is nog de vraag. Populaire studentensteden kampen ieder jaar met een kamertekort. Het beste is daarom om de criteria en jouw prioriteiten alvast op een rijtje te zetten, voordat je echt op zoek gaat, en al vroeg een netwerk op te bouwen.


wanneer het beste een kamer zoeken


Wanneer zoek je het beste een kamer?

Wanneer start je met het zoeken naar een kamer? Als je een aankomend student bent, en nog niet op kamers woont, is de ideale periode om een studentenkamer te zoeken eind juni – begin juli. Sommige studenten starten al vanaf de paasvakantie met zoeken voor een huurcontract vanaf september. Waarom dit geen goed idee is? De verhuurder heeft nog geen zicht op welke studenten zullen blijven of niet. Ook zijn de meeste kamers dan nog bezet. En als er wel een kamer leegstaat op dat moment, zullen de meeste kamerverhuurders direct vanaf de volgende kalendermaand huur willen zien. Dat betekent dat je al huur moet betalen als je er nog niet woont, en dat is zonde van het geld. Gebruik de zomermaanden dus volop om op kamerjacht te gaan. Kamers in Amsterdam zijn zoals gezegd, lastig te vinden, dus je zult flink wat tijd kwijt zijn aan zoeken, reageren en bezichtigen.


Wat zijn jouw criteria voor een kamer?

Je thuis voelen op je kamer is belangrijk. Dat hangt natuurlijk van je medebewoners af, maar je kan jezelf ook al van tevoren afvragen waar jij verder blij van wordt. Met hoeveel mensen wil je gaan samenwonen? Deel je graag je keuken of badkamer of wil je liever wat meer privacy? Wil je graag midden in het centrum wonen of ben je tevreden met een woonwijk iets verder van alles af? Ben je OK met lawaai van op straat, of heb je behoefte aan stilte om goed te kunnen studeren? Wil je een kamer, studio of appartement? Het helpt in je zoektocht als je hierover al goed hebt nagedacht.


wanneer het beste een kamer zoeken


Hoe vind je het snelst een kamer?

Je kunt geluk hebben en op onze site of ergens anders online een kamer vinden. Fantastisch! Maar het beste is om alvast ver van tevoren wat contacten te leggen in je nieuwe woonplaats, en zoveel mogelijk mensen te laten weten dat jij op zoek bet naar een kamer. Word lid van verschillende lokale Facebookgroepen (of andere plekken op sociale media waar je makkelijk contact kunt leggen met medestudenten), email je netwerk, en zet je ouders en familieleden in. Die kunnen zeker ook aan hun collega’s buren en kennissen laten weten dat jij binnenkort woonruimte zoekt.


Wees flexibel met kamer zoeken

Er is in veel steden een kamertekort, dus je zult echt flexibel moeten zijn. Wees niet te kieskeurig. Als aankomend student kun je altijd ergens beginnen en na een jaartje iets beters vinden. Tegen die tijd ken je meer mensen, weet je welke buurten geschikt zijn en hoe je het beste een kamer kunt zoeken.