• Home >
  • Blog >
  • Waarom een date met je financiën een goed idee is

Waarom een date met je financiën een goed idee is

19 februari 2021

Sommige mensen zijn supergoed met geld, en hebben alles prima op een rijtje. Ze houden zich netjes aan een maandelijks budget, weten wat er in- en uitgaat en zijn zelfs in staat om elke maand iets te sparen. Niet iedereen heeft zijn geldzaken zo goed op orde. Veel jongeren en studenten hebben zelfs geen idee hoe ze hun financiën goed kunnen organiseren, met als gevolg dat de schulden zich ophopen en ze elke maand weer tegen een lege portemonnee aankijken. Wat kun je daaraan doen? Vandaag delen we een aantal tips om meer controle te krijgen over jouw financiën.
geld tips voor studenten
Maak er een gewoonte van om je uitgaven en inkomsten bij te houden, om nare verrassingen te voorkomen. Niemand wil gestrest raken door geldproblemen. Als je je geldzaken goed op orde hebt, zal dit je de rest van je leven helpen om schulden en betalingen onder controle te houden. Fijn idee, toch?

1. Waar lekt het geld weg?

Het is een beetje zoals met gewone lekkage. Als je een pijp onder de gootsteen hebt met een klein gaatje erin, zul je het waterlek nauwelijks merken. Maar als het gat groter wordt en het water spuit alle kanten op, slaat de paniek toe. Het is dus belangrijk om te weten wanneer er een lek ontstaat, zodat je er op tijd bij bent, voordat al het water wegstroomt.  Over wat voor soort lekken hebben we het hier? Abonnementen zijn de grootste lekkagepunten voor studenten en jongvolwassenen. Software en online abonnementen waarvoor je je misschien per ongeluk hebt aangemeld na een gratis proefperiode, zoals LinkedIn Premium en natuurlijk Netflix en Spotify. Je Swapfiets. Maar ook dat lidmaatschap voor de sportschool dat je in januari hebt afgesloten en eigenlijk niet gaat gebruiken. Annuleren die hap! Ook geld dat je misschien hebt uitgeleend aan iemand, en nog steeds niet terug hebt gevraagd. Even een appje ter herinnering.

2. Ga op date met je financiën.

Krijg je het nogal benauwd bij de gedachte om je bankrekening van dichtbij te bekijken? Veel mensen hebben geen idee van wat ze uitgeven elke maand, vooral omdat bijna alles met je bankpas gaat. Helemaal nu we voor lage bedragen niet eens onze pincode  meer hoeven in te tikken, is even zwaaien met je pas snel gedaan. Hoeveel geef je eigenlijk uit elke week aan takeaway koffie? Tijd om dat eens even te gaan onderzoeken. Ga eens per week een half uurtje 'op date' met je financiën, kijk naar je banksaldo en bestudeer waar je wat aan uitgeeft. Schrijf ook op wat voor rekeningen je elke maand binnenkrijgt, of welke je elk kwartaal of jaarlijks kunt verwachten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Kijk hoeveel abonnementsgeld er elke maand wordt afgeschreven, en of je hier wat van kunt stopzetten. Doe je gelddate op een vrijdagmorgen, zodat je met een goed gevoel het weekend begint. Jij werkt aan je financiën!

3. Download een geld app om je financiën bij te houden

Behalve je wekelijkse date met je bankrekening, is het downloaden van een geld app ook superhandig om een overzicht te houden van wat je uitgeeft elke maand. MoneyLover is een handige app om je uitgaven en inkomsten bij te houden en per categorie (bijvoorbeeld kleding, uitgaan, eten of sport) een budget instellen. Als je over je budget heengaat, krijg je een waarschuwing. Hierdoor word je bewuster van wat je uitgeeft en wordt het hopelijk makkelijker om wat geld over te houden aan het eind van de maand. WieBetaaltWat is een handige app voor als je op kamers woont in een studentenhuis. In deze app kunnen alle huisgenoten noteren wat ze hebben uitgegeven aan gemeenschappelijke kosten. Bijvoorbeeld boodschappen voor het huiseten of een gemeenschappelijke stofzuiger. In de app vul je het bedrag in en vink je de huisgenoten aan met wie je deze kosten deelt. WBW verrekent al deze kosten en berekent of je nog geld terugkrijgt of dat je je huisgenoten nog iets moet betalen.
 

Gerelateerde berichten