• Home >
  • Blog >
  • Geldzaken simpel gemaakt voor studenten

Geldzaken simpel gemaakt voor studenten

3 november 2020

Als je op kamers gaat wonen, moet je ook voor je eigen financiën zorgen. Grote mensen dingen regelen. Rekeningen betalen. Proberen iets bij te verdienen boven op je studentenlening. Het valt voor veel studenten niet mee om iedere maand weer rond te komen, dus het is handig om alvast te weten wat je te wachten staat. Het is geen rocket science, maar we hebben de geldzaken simpel gemaakt voor je in dit artikel. Onze eerste tip? Even een studentenrekening openen, zodat je rood kunt staan als het nodig is. En dat is zeker weleens nodig.
uitgaven van student per maand

Wat komt er allemaal binnen aan geld?

DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) De meeste studenten lenen geld om hun studie te kunnen bekostigen. Via DUO kun je geld lenen tegen een bepaalde rente. Hier kun je je ook een OV-kaart (een weekendabonnement of een weekabonnement) krijgen, of een aanvullende beurs aanvragen. Kijk op de website van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), om al je studiefinanciering te regelen. Bijdrage ouders Je ouders zijn wettelijk verplicht een financiële bijdrage te leveren als je studeert, wanneer zij zelf voldoende inkomen hebben. Als je je bij het DUO aanmeldt als student hoor je hoeveel dat is. De meeste ouders helpen hun kind financieel tijdens de studieperiode ongeacht deze wet. Een goede tip is om met je ouders te overleggen hoeveel je nog nodig hebt om rond te komen. Bijbaantje Zowel voor een extra zakcentje als het opdoen van werkervaring, is een bijbaan een goed idee. Hoe je die vindt? Kijk ook eens op ons artikel Hoe vind ik de perfecte bijbaan als student.
  geldzaken simpel gemaakt

Wat zijn je maandelijkse kosten als student?

Kamerhuur De kamerhuur staat meestal op je eigen naam. De prijs voor een kamer, inclusief gas, water en licht, ligt normaal gesproken ongeveer tussen de driehonderd en vierhonderdvijftig euro per maand. Soms mag je huurtoeslag aanvragen, als je daarvoor in aanmerking komt. Dit vraag je aan bij de belastingdienst. Collegegeld De betaling van je collegegeld kun je zelf doen of je ouders doet dit. Is het lastig om dit in een keer te betalen, dan kan dit in termijnen. Collegegeld is meestal zo'n 1800 euro per jaar. Verzekering Wanneer je achttien wordt, moet je zelf een zorgverzekering afsluiten. Je hebt meestal wel recht op zorgtoeslag. Die kun je net als huurtoeslag bij de belastingdienst aanvragen. Als je op kamers gaat heb je soms ook een inboedelverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering nodig. Als je vaak naar het buitenland gaat, is een reisverzekering ook handig om te hebben. Boodschappen Boodschappen kunnen er ook behoorlijk inhakken iedere maand, qua budget. Om geld te besparen op boodschappen kun je samen eten met huisgenoten, maaltijden plannen voor de week en maaltijden invriezen. Als je ongeveer weet wat je uitgeeft aan boodschappen elke week, kun je daar rekening mee houden in je maandbudget. Persoonlijke uitgaven Behalve je vaste lasten, wil je ook nog een beetje leuk leven! Andere uitgaven die je iedere maand zult hebben zijn bijvoorbeeld:

smartphone (abonnement)

studieboeken en materiaal

abonnementen (Swapfiets, Netflix)

kleding

uitgaan

extra reiskosten

lidmaatschapskosten (sport, verenigingen)

kadootjes, etc


 

Gerelateerde berichten