De voor- en nadelen van een Swapfiets

Een rammelende baggagedrager, niet-werkende verlichting en een bochel in je wiel. De studentenfiets, je hebt er vast een voor je deur staan. Als je hem nog hebt tenminste, want waarschijnlijk is ie ook alweer gejat vorige week. Ken je dat? Sinds kort zijn er nieuwe bedrijven op de markt die studenten en andere fietsers een handje willen helpen door voor een vast bedrag per maand een perfecte fiets aan te bieden. Swapfiets is een jong bedrijf, opgezet door vier studenten uit Delft, die een gat in de markt hebben gevonden. Swapfiets heeft inmiddels 100.000 fietsabonnementen. Een leasefiets dus, maar minder ingewikkeld. Het concept past precies in het straatje Netflix en Spotify: betaal per maand en heb er verder geen lasten van. Waarschijnlijk is dat precies waarom het jonge mensen zo aanspreekt. Wat is dat nou, zo’n Swapfiets?


swapfiets


Swapfiets

Ineens zie je je ze overal: de Swapfiets. Een leuke omafiets in rood, oranje, of zwart, met een baggagedrager voorop en een karakteristieke blauwe voorband. De hele stad staat er vol mee en studenten lijken er dol op te zijn. Voor €16.50 per maand (of €13.50 als je student bent) rijdt je op zo’n leuke nieuwe omafiets rond zonder versnellingen en met terugtraprem, of stap voor €19.50 per maand op een luxere fiets met 7 versnellingen, hand- én terugtraprem. Als je Swapfiets stuk is, zorgt het bedrijf dat er binnen 1 dag een goed werkende fiets bij jou thuis staat. Zolang je abonnement loopt, zorgt het bedrijf voor het onderhoud van je Swapfiets en staat garant voor alle reparaties. Mocht het voorkomen dat je Swapfiets wordt gestolen, dan zorgen zij ervoor dat je snel een nieuwe fiets krijgt. Ook doen je samen aangifte van diefstal. Bij diefstal betaal je €40,- eigen risico als je een Original abonnement hebt en €60,- eigen risico met een Deluxe abonnement, mits je fiets goed op slot stond.

Swapfiets is beschikbaar in de volgende steden: Amsterdam, Arnhem, Breda, Delft, Den Bosch, Den Haag, Ede, Eindhoven, Enschede, Groningen, Haarlem, Hengelo, Leeuwarden, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht, Wageningen en Zwolle.

www.swapfiets.nl

swapfiets


Concurrentie? VanMoof

Concurrentie heeft Swapfiets nog niet echt, zeker niet qua prijs. VanMoof is een wel ander bedrijf dat fietsabonnementen aanbiedt. Deze fietsen zijn echter kwalitatief van een hoger niveau en daar betaal je voor. Robuust, sterk en duurzaam, dat zijn de keywords voor VanMoof. “Tegen de wegwerpcultuur”. De fietsen zijn behalve oersterk en van een prachtig design ook voorzien van ingebouwd dieftsalbescherming. Als je fiets toch gestolen wordt, sporen ze voor €98 je fiets op en brengen hem bij je terug, of ze vervangen hem. Je betaalt €25 per maand en €98 sleutelkosten. Je vindt de VanMoofwinkel in Nederland alleen in Amsterdam, maar je kunt online bestellen en ze verzenden de fiets gratis naar jouw woonplaats.

www.vanmoof.com

vanmoof fiets


Leasen of kopen? Tel je maandelijkse kosten op

Netflix, Spotify, je mobiele telefoon. Kun je er eigenlijk nog wel een maandelijks abonnement bij hebben? Allemaal leuk en aardig, zo’n maandelijks bedrag voor een leuke hippe fiets. Maar bedenk wel dat je na een jaar als student al €162 hebt uitgegeven aan een Swapfiets. Voor dat bedrag kun je gemakkelijk een kwalitatief goede tweedehands fiets kopen, waarna je geen extra kosten meer hebt. Want zeg nou zelf, hoe vaak gaat een fiets nu eigenlijk kapot? Hoe realistisch is het dat je een fiets continue gaat ‘swappen’? Dingen om even bij stil te staan, voordat je je laat meeslepen door een hippe blauwe voorband en vervolgens opnieuw je maandelijkse uitgaven omhoogschroeft.


studentenfiets