Toestemming voor seks: check, check, dubbel check

Toestemming voor seks. Het is al een tijdje een hot topic in de media, en terecht natuurlijk. De één na de andere beroemde film producer of acteur wordt schuldig bevonden aan seksueel misbruik en we hebben uiteraard de #metoo campagne gehad op social media. De meeste mensen snappen heus wel wanneer er toestemming wordt gegeven of niet door de ander. Toch gebeurt het vaker dan je denkt dat iemand wordt overgehaald om seks te hebben in een dronken bui terwijl hij of zij eigenlijk niet in staat is om helder na te denken. Wees daarom alert in dit soort situaties, of jij nou degene bent die toestemming zoekt of degene bent die wordt benaderd. Nee is gewoon nee, maar ja is niet altijd 100% ja. En dat is prima en dient te worden gerespecteerd.


toestemming voor seks


Dronken feestjes

Je bent op een studentenfeest en de drank vloeit rijkelijk. Je ziet een aantrekkelijk persoon en de aantrekking lijkt wederzijds. Jullie praten, dansen, drinken, zoenen, het wordt laat, het feest is afgelopen en je staat buiten met z’n allen. Je bent behoorlijk dronken en je nieuwe vlam helemaal. Je hebt al een voorzichtige poging gedaan om hem of haar mee naar huis te vragen. Het antwoord bleef wat vaag, maar je zoent nog wat meer en het is waarschijnlijk niet meer zo moeilijk om hem of haar uiteindelijk over te halen. Want het is toch duidelijk dat de ander dat ook wil, samen naar huis om het bed in te duiken? Of is dat wel zo?

Wanneer heb je echt toestemming voor seks?

Wanneer heb je echt toestemming voor seks? Logisch toch, denk je. Iemand is al bij je thuis, je hebt de hele avond aan elkaar gezeten, vindt het duidelijk gezellig met je, dus de volgende stap kan gezet te worden. Maar even dubbel checken of iemand inderdaad die stap wil zetten kan geen kwaad en is wel zo galant. En is je tegenspeler ontzettend dronken? Wees dan een dame/heer, bel een taxi en zorg dat hij of zij veilig thuiskomt. Daar krijgt geen van beiden spijt van later. Echt niet. Je kunt mekaar altijd nog eens opzoeken in nuchtere toestand.

Je hebt toestemming voor seks wanneer je al deze dingen kunt afvinken:

Er is geen sprake van dwang: geweld, bedreiging, druk, meerdere keren vragen totdat ze ja zeggen (overhalen).

Geen van de betrokkenen is zo onder invloed van drank of drugs dat toestemming geven niet mogelijk is.

Geen van de betrokkenen is minderjarig.

Elk van de betrokkenen geeft zowel verbale als non-verbale signalen af dat ze seks willen hebben.


Voorbeelden in films

Het lijkt allemaal zo voordehand liggend, maar ook in de dagelijkse dingen zijn er genoeg voorbeelden te vinden van hoe het wel of juist niét moet. TV en films bijvoorbeeld. Weleens op gelet in films en series, hoe vaak er over de schreef wordt gegaan door de hoofdrolspelers? Nee? Hier wat voorbeelden.


Positieve voorbeelden van films wat betreft toestemming vragen en geven:

Frozen – Kristoff omhelst Anna en zegt ‘Ik zou je kunnen kussen!’, maar stopt dan en vraagt haar om toestemming: ​​‘Ik bedoel dat ik dat graag zou willen. Mag ik, mogen we?’ Anna bevestigt mondeling.

10 Things I Hate About You – Patrick rijdt Kat naar huis nadat ze te dronken is op een feestje. Wanneer ze voor een kus leunt, stopt hij haar omdat ze te dronken is om toestemming te geven.

Scott Pilgrim vs the World – De slaapkamerscène tussen Scott en zijn vriendin Ramona komt tot een einde wanneer Ramona zegt dat ze van gedachten is veranderd. Scott is heel respectvol wat betreft haar beslissing.


Deze films zijn aan verbetering toe wat betreft toestemming geven voor seks:

Goldfinger (James Bond) – In een scène met Pussy Galore, Bond zet Galore klem en voorkomt dat ze een schuur verlaat. Nadat Pussy Bond heeft verteld dat ze niet geïnteresseerd is, grijpt hij haar arm en worstelt haar fysiek op de grond, voordat hij een kus op haar lippen drukt. Hoezo #metoo.

The Notebook – Een film die wordt beschouwd als een van de meest iconische liefdesverhalen. In deze film ziet Noah echter een ongeïnteresseerde bondgenoot onder druk om met hem uit te gaan, en bedreigt haar zelfs als ze nee zegt. Lekker dan.

Star Wars: The Empire Strikes Back – Er zijn een paar ongemakkelijke momenten in de film tussen Han Solo en Princess Leia, met één scene waarin zij op zijn schoot beland in het ruimteschip tijdens zware turbulentie. Prinses Leia vraagt driemaal aan Han Solo om haar los te laten, waarop zijn antwoord luidt: “Sorry schat, ik heb geen tijd voor andere dingen.” Charming.


Een kopje thee: ja of nee?

Dit Engelse filmpje deed enige tijd geleden de ronde op social media en legt het nog eens duidelijk uit, met behulp van – hoe Brits – een kopje thee.