Drie klassieke cocktails die iedereen moet kennen

Wil jij lekkere klassieke cocktails kunnen maken op jouw eerstvolgende feestje? Indruk maken op vrienden en vriendinnen terwijl jij een lekker drankje voor hen mixt? Hier geven wij een aantal supermakelijke cocktailrecepten waar jij je gasten op kunt trakteren. En je kunt er direct er de geschiedenis bij vertellen voor extra effect. Santé!


hoe maak ik cocktails


1. Gin & Tonic

Ingrediënten: Dry gin, tonic, limoen

Achtergrondverhaal: het lijkt misschien simpel om de geschiedenis van een drankje te schrijven waarin elk ingrediënt in de naam voorkomt. Het lijkt vanzelfsprekend. Toch was er iemand die als eerste de twee combineerde – in dit geval de heren in het leger van de Britse Oost-Indische Compagnie. Het was niet alleen een lekker drankje terwijl ze zich verveelden. Met malaria aanwezig in het India van de jaren 1800, hadden de soldaten uitgevonden dat om de bittere medicijnen beter te laten smaken, deze te mengen: kinine (tonic) met water, suiker, kalk en, ja, gin. Waarom het een klassieker is: “Het is het perfecte drankje bij warm weer. De botanische smaken van een goed gemaakte gin in combinatie met een goede tonic en een schijf limoen is heerlijk verfrissend. Er zijn tegenwoordig vele nieuwe smaken gin op de markt, net als verschillende soorten tonic, dus probeer ze lekker uit.

Gin (hoeveelheid naar voorkeur)
Tonic (hoeveelheid naar voorkeur)

Giet over ijs, garneer met een schijf limoen.

hoe maak je gin en tonic


2. Martini

Ingrediënten: Gin of wodka, droge vermouth, oranje bitters (optioneel als je gin gebruikt, niet nodig voor wodka)

Achtergrondverhaal: Mr. Bond heeft het misschien tot een begrip gemaakt, maar de beroemdste van alle cocktails werd ongeveer een eeuw eerder uitgevonden. Het Italiaanse vermouth-merk Martini verschijnt in 1863, waar de cocktail zijn naam aan verleent. Tegelijkertijd was in San Francisco iets dat de ‘Martinez’ heette een populaire lokale drank geworden. De Martinez hadden niet alleen gin en vermouth, maar ook bittertjes en Maraschino. Toen die laatste twee ingrediënten waren weggenomen, verscheen de klassieke Martini. Het is een drankje zo eenvoudig dat elke Martini-liefhebber uiteindelijk genoegen neemt met zijn eigen favoriete recept, of het nu een is die superdroog, ‘dirty’ (met olijven), ‘on the rocks’ (met ijs) of zonder ijs is. De Martini behoort tot dé klassieke cocktails.

60ml gin
30ml droge vermouth

Voeg inhoud toe aan een met ijs gevuld mengglas of metalen schudapparaat. Roer (niet schudden) ongeveer 10 seconden. Serveer in een cocktailglas en garneer met een citroenschil.

hoe maak ik een martini


3. Margarita

Ingrediënten: Blanco tequila, vers geperst limoensap, sinaasappellikeur of triple sec

Achtergrondverhaal: zoals de meeste cocktails, weet niemand echt de oorsprong van de Margarita, hoewel de verhalen die er tot nu toe over bestaan allemaal best mogelijk zouden kunnen zijn. De meeste plaatsen de creatie van het drankje in Tijuana, haar naam geleend van een gelijknamige dame, de onbeantwoorde liefde van een bepaalde lokale man. Een betere versie? Dat een Tijuana-eigenaar van een nachtclub het prikkelende drankje maakte om indruk te maken op een artiest genaamd Margarita Cansino – die uiteindelijk beroemd zou worden onder haar artiestennaam Rita Hayworth. Wanneer de Margarita eenvoudig thuis gemaakt wordt, is het een sjieke, elegante drank. Waarom het een klassieker is? Deze cocktail heeft de tand des tijds doorstaan door zoetheid en zuurgraad in perfecte harmonie te brengen. Of je het nu met ijs drinkt of zonder, met een gezouten rand, of zelfs als een bevroren versie op het strand, de Margarita is een echte feestganger.

60ml Blanco tequila
30ml Cointreau
30ml vers geperst limoensap

Wrijf een limoenschijfje over de rand van een rond glas en draai deze vervolgens ondersteboven op een plaat met grof zout zodat het hecht. Schud de cocktail ingrediënten samen met gestampt ijs en serveer het drankje vervolgens in het gezouten glas over ijsblokjes. Wil je het zoeter, voeg dan een beetje suikerwater toe (20ml) en verminder de Countreau tot 15ml en het limoensap tot 20ml.

hoe maak je een margarita