Het inrichten van je studentenkamer: 6 slimme tips

Heb je al een kamer gevonden? Of nog druk op zoek naar woonruimte? Dan moet je binnenkort gaan nadenken over het inrichten van je studentenkamer. Of je nou blijft zitten waar je zit of binnenkort verhuist, het is altijd handig om wat tips te verzamelen om het meeste uit je kamer te halen. Waarschijnlijk huur je geen balzaal, dus het is een goed idee om de ruimte zo slim mogelijk in te richten. Hier zijn wat ideeën voor het inrichten van je studentenkamer.


Studentenkamer inrichten


1. Kleine ruimte? Houd het licht!

Je kleine studentenkamer donkerblauw or grijs verven kan best mooi en dramatisch staan, maar het oogt een beetje somber. Zeker als je er overdag ook nog lekker wilt zitten studeren. Frisse, lichte kleuren doen een ruimte vaak groter lijken en een stuk rustiger. Kleur kun je toevoegen in de vorm van accessoires, zoals kussens, vaasjes, foto’s of schilderijen. Planten doen het ook altijd goed voor een beetje levendigheid en kleur.


2. Kies multifunctionele meubels bij het inrichten van je studentenkamer

Heb je niet zoveel ruimte, dan moet je slim zijn. Tegenwoordig kun je heel veel meubels vinden die meerdere functies hebben, of die heel handig kunnen worden ingeklapt. Maar een eettafel kan ook prima een bureau zijn. En een slaapbank is een ideale oplossing om ’s nachts comfortabel te slapen, en je kamer overdag tot een gezellige woonkamer om te toveren.


kleine kamer boekenkast

Afb: Trendehouse.com


3. Planken en boekenkasten: opbergruimte

Een kleine studentenkamer kan al snel rommelig lijken. Als je niet voldoen opbergruimte hebt, leg je vaak dingen op de grond of op en onder je bed. Enkele planken boven je bed bieden toch extra opbergruimte zonder massaal plek in te nemen in je kamer. Een handige, ondiepe boekenkast neemt ook niet zoveel ruimte in. Je kunt er zelfs een bureau tegenaan zetten om ruimte te besparen.


4. Een grote spiegel doet de ruimte groter lijken

Het is algemeen bekend dat spiegels zowel licht weerkaatsen als een ruimte groter doen lijken. Heb je een superklein kamertje? Hang dan een grote spiegel boven de bank of de tafel om het idee van ruimte te vergroten. Zo weerkaatst het daglicht en lijkt de kamer veel groter en lichter.


Studentenkamer tips

Afb: Pinterest

 


5. Benut alle hoekjes en ruimte optimaal

Een hoogslaper is ideaal om extra ruimte te creëren in een kleine studentenkamer. Je kunt er bijvoorbeeld een gezellige zithoek onder maken met een comfortabel bankje. Of er je bureau onder plaatsen. Liever geen hoogslaper? Koop dat een wat hoger bed waar je dingen onder op kunt bergen. Sommige bedden hebben ingebouwde lades, of koop een aantal dezelfde opbergdozen bij winkels als Xenos en Ikea, die precies onder je bed passen. Ideaal voor kleiding die je dit seizoen niet aanhebt, kabels en andere dingen die je niet in het oog wilt hebben of vakantiedingen zoals rugtassen en slaapzakken. Trouwens, zie je de afbeelding hieronder? Een donkere wand kan op zich heel mooi zijn, maar dan naast een groot raam, zodat de ruimte toch licht blijft!


tips voor kleine kamers

Afb: Crate and Barrel


6. Koop Tweedehands

Alles bij de Ikea kopen is handig, maar heel karaktervol is het niet. Wil je jouw studentenkamer een beetje een persoonlijke touch geven? Kijk dan ook eens bij de kringloop of bij tweedehands winkeltjes en markten. Een leuke vintage bureaulamp, een grote antieke landkaart voor aan de wand of een oude koffer om spullen in op te bergen, ze maken je kamer beslist stijlvol.