Thuisstudie, wat is dat en is het iets voor jou?

Thuisstudie: de naam zegt het al, dat is een studie volgen vanuit huis. Hoe werkt dat dan en wat zijn de niveaus? Het klinkt wel heel relaxt natuurlijk, studeren vanaf je comfortabele tweezitsbank. Wat zijn echter de voors en tegens en is het wel of niet iets voor jou?


thuisstudie


Thuisstudies zijn er in alle soorten en maten en variëren van korte cursussen tot langere studies. Echt op elk gebied kun je tegenwoordig wel een cursus of opleiding volgen. Zo kun je kiezen voor een thuisstudie als vorm van bijscholing of extra professionele kennis op het gebied van een bepaald vakgebied, wat je kan helpen in je werk en carriëre. Denk aan studies in beroepsgebieden als ICT, gezondheidszorg, onderwijs, rechten en het bedrijfsleven.


Wat is het niveau van een thuisstudie?

Met een thuisstudie kun je bereiken wat jij wilt dat je bereikt. Je kunt allerlei hobbiecursussen volgen, maar ook is het mogelijk een beroepsopleiding op MBO of HBO-niveau te volgen middels een thuisstudie. Dit kan een uitkomst zijn als je al een baan hebt en geen tijd hebt voor colleges onder werkuren. Als je toch graag een erkende studie wilt volgen om hiermee je CV op te krikken, kan een zelfstudie een oplossing bieden. Gewoon studeren vanuit huis, op tijden wanneer jij wilt en kunt. Je bereikt hetzelfde niveau als in een reguliere studie, maar dan passend binnen jouw activiteiten en schema. Met of zonder docent, en in jouw eigen tempo.


Wat zijn de kosten van een thuisstudie?

Kosten voor zelfstudies variëren, maar om een voorbeeld te geven: een 2-jarige MBO-opleiding bij een van de bekendste thuisstudie-aanbieders LOI kost € 87,20 per maand voor 24 maanden. Dit is dus in principe een heel betaalbare manier van studeren of bijscholing, in welke fase van je leven ook zit.


thuisstudie


Geen colleges volgen vergt meer zelfdiscipline

Bij een thuisstudie heb je geen hoorcolleges of werkgroepen, hoewel sommige opleidingen klassikaal les wel aanbieden. Bij sommige studies heb je ook huiswerk wat je naar een docent op kunt sturen. Zo krijg je toch persoonlijke begeleiding. Sommige thuisstudie opleidingen bieden geen docent. Voor gemotiveerde mensen met voldoende zelfdiscipline kan dit prima werken. Zij werken zelfstandig en weten zelf hun tijd goed te organiseren om uiteindelijk hun gewenste niveau te bereiken en de studie af te ronden. Anderen presteren beter met persoonlijke begeleiding, en voor hen is een zelfstudie alleen haalbaar met regelmatige feeback van een docent. Kijk dus goed naar wat welke studie aanbiedt aan begeleiding, zodat dit aansluit bij jouw behoeftes.


Waar vind ik meer informatie over thuisstudies?

Er zijn verschillende instituten die thuisstudies aanbieden. Hieronder de meest bekende aanbieders. Klik op de naam om naar de website te gaan.

NHA

Laudius

NTI

LOI