Snel studeren: top tips voor een speedy studie

Vroeger kon je heerlijk lang doen over je studie, eindeloos zelfs. “De eeuwige student”, daar liepen er behoorlijk wat van rond. Er was studiefinanciering en de druk was minder groot om binnen afzienbare tijd die bul op zak te hebben. Die tijd is voorbij. Lopende leningen, studieschulden, eventuele druk vanuit de ouders en toenemende concurrentie van je medestudenten op de arbeidsmarkt zijn allemaal spelers die het studentenleven allemaal wat serieuzer maken. Het kan dus geen kwaad je wat beter te organiseren als student, om efficiënter te studeren en de tentamens gewoon te halen. Maar snel studeren, hoe doe je dat?


snel studeren


Herken je dit gevoel, dat je zo vlak voor je tentamen niet weet waar je nog de tijd vandaan moet halen om alles door te nemen? Stapels boeken en artikelen en geen idee hoe je erdoor moet komen? Onnodige stress en dat kun je voorkomen!

Snel studeren tip 1: let op tijdens colleges

Er staan heel erg veel hoofdstukken in je studieboek, maar het is je docent die het tentamen maakt. Als jij goed oplet tijdens de colleges, weet je waar hij of zij de nadruk op legt en dus wat belangrijk is om te onthouden. Hij of zij zal stukken van het boek overslaan waar ook op het tentamen minder de nadruk op zal liggen. En als een docent drie keer iets zegt, kun je er zeker van zijn dat het terugkomt! Als je je colleges opneemt kun je bovendien terugluisteren of -kijken in de trein of de bus of thuis op de bank. Uitgeprinte slides geven je een goed overzicht van de structuur van de stof, waardoor je hoofd- en bijzaken gemakkelijker kunt onderscheiden.

Snel studeren tip 2: bestudeer de inhoudsopgave van je boek

Of je nu een dik boek moet bestuderen of een stapel artikelen, bekijk eerste eens de hoofdstructuur: welke onderwerpen komen aan bod, en in welke volgorde? Wat is in één zin de essentie van elke paragraaf? Hoe heeft de auteur de stof opgedeeld? Vat eens een alinea samen in één zin. Door alle teksten in perspectief – in vogelvlucht – te zien, ga je de tekst veel gemakkelijker en sneller lezen en begrijpen.

Snel studeren tip 3: heb het erover

Neem met een medestudent de stof nog eens kort door nadat je hebt gestudeerd. Wat is de samenvatting van de stof? Waarom moet je dit weten voor dit vak? Hoe hangt het samen met de andere hoofdstukken of artikelen? Welke tentamenvragen zou je hierover kunnen krijgen? Erover praten zorgt ervoor dat de stof beter blijft hangen in je geheugen, je vragen kunt stellen en je jezelf alvast een beetje kunt testen op je kennis.


snel studeren


Snel studeren tip 4: stop je kennis in je langetermijngeheugen

Om de studiestof goed te laten blijven hangen, kun je het beste elke week heel kort de belangrijkste en moeilijkste stof van de weken daarvoor herhalen. Dit vergt wel wat discipline, maar zo onthoud je de stof op de lange termijn. Hier heb je niet alleen tijdens je studie wat aan, maar ook de jaren daarna, wanneer je het misschien tevoorschijn moet toveren tijdens je eerste baan. Maar ook voor je tentamen is het handig als je niet de eerste helft van de stof al bent vergeten.

Snel studeren tip 5: gebruik de proeftentamens

Als je je proeftentamens eerst doet en daarna pas gaat studeren, kun je veel efficiënter studeren. Als je weet in welke vorm een tentamen wordt gegeven, weet je ook meteen hoe je je het beste hierop kunt voorbereiden.

Open vragen – hierbij is het belangrijk dat je de hoofdlijnen begrijpt. Je let hierbij op verbanden. Dat doe je door voor jezelf een tijdlijn of een mindmap te tekenen.

Multiplechoicevragen – deze vragen zijn meestal gericht op details. Dat leer je het beste met oefenkaartjes die je eindeloos kunt herhalen.

Vaardigheidsvragen – hierbij moet je iets uitrekenen, of iets opstellen, of gegevens interpreteren, of iets vertalen. Voor dit type vragen kun je het beste oefenen, oefenen, oefenen! Elk uurtje dat je erin steekt word je beter en sneller in het uitoefenen van de vaardigheid.

De beste manier om succes zonder stress te behalen is natuurlijk altijd nog studeren met samenvattingen die je vindt via Stuvia.nl


(Bron: studiemeesters.nl)