• Home >
  • Blog >
  • Eerste hulp bij een lawaaiige huisgenoot: zo los je het op

Eerste hulp bij een lawaaiige huisgenoot: zo los je het op

12 december 2019

Je kent het wel: je huisgenoot zet haar favotiete Spotify-lijst op om 23.00 uur nog even heel hard aan. Niets is irritanter dan het geluid van een dreunende bas aan de andere kant je slaapkamermuur, als je doodmoe bent en morgen weer hard moet studeren. Heb jij ook een lawaaiige huisgenoot? Hier zijn wat tips om over geluidsoverlast te praten zonder dat je meteen geen goede vrienden meer bent.
lawaaiige huisgenoot
Volwassen zijn heeft voordelen en nadelen. Je kunt de hele week friet eten als je daar zin in hebt, maar je krijgt ook de verantwoordelijkheid om conflicten op te lossen, vooral als het probleem zich in je eigen leefruimte voordoet. Uitzoeken hoe je met je huisgenoot over lawaai kunt praten, kan lastig zijn, vooral als je studentenhuis bestaan uit kamers met flinterdunne muren en vrijwel elk geluid dat je maakt 10 keer luider is dan je denkt. Het is een gevoelig onderwerp, maar dat betekent niet dat het onmogelijk is om afspraken over te maken.

Oorverdovende blenders en keihard gelach

Als je overweegt je lawaaiige huisgenoten aan te spreken op hun gedrag, is dit waarschijnlijk omdat ze recent iets teveel lawaai hebben gemaakt op wat jij dacht dat een ongepast moment was. Misschien gebruikten ze hun oorverdovende blender om 6 uur op een zaterdagochtend voordat ze naar de sportschool gingen, of hadden ze hun vrienden voor de derde keer op bezoek deze week, die het aan het urenlange keiharde gelach blijkbaar heel gezellig hadden. Wat er ook is gebeurd, het punt is dat je het gevoel hebt dat een lijn is overschreden en dat je de kwestie naar voren wilt brengen. Hoe doe je dat? Je frustratie is absoluut gerechtvaardigd, maar als je het probleem echt op een gezonde manier wilt oplossen en geen drama in je woonruimte wilt houden, probeer dan deze zeven adviezen op te volgen als je gaat zitten met je huisgenoot.

1. Praat erover voordat je er gaat wonen

Om erachter te komen wie je huisgenoten gaan zijn kun je elkaar vragen wat je "must-have" kwaliteiten zijn in een ideale huisgenoot. Dit kan bijvoorbeeld bij een hospiteeravond. Wil je bij iemand wonen die de hele tijd relatief rustig is? Of is een van jullie een feestbeest op zoek naar een maatje die de hele nacht met hen uitgaat? Het is goed om vragen aan de orde te stellen voordat er zich incidenten voordoen, zodat je weet wat voor vlees je in de kuip hebt en vantevoren kunt beslissen of je inderdaad in dat huis wilt wonen - of die nieuwe huisgenoot wilt accepteren.

2. Wacht niet te lang om er iets van te zeggen

Krop je frustratie niet te lang op. Het laatste wat je wilt, is dat jij of je lawaaiige huisgenoot uit je vel barst en naar elkaar uitvalt om die laatste druppel (die waarschijnlijk onbenullig was). Het is daarom belangrijk dat je je gevoelens over een incident zo snel mogelijk na een incident uit, als het nog niet te erg is, je het nog prima op een vriendelijke manier kunt noemen en je huisgenoot er waarschijnlijk alle begrip voor heeft.
lawaaiige huisgenoot

3. Wacht tot de kalmte is hersteld

Hoewel je niet te lang moet wachten om problemen met je huisgenoot op te lossen, moet je het probleem ook niet aan de orde stellen op het moment dat je huisgenoot midden in z'n feestje zit. Want ben je echt in de helderste, meest rationele toestand wanneer je je frustratie al een tijdje hebt opgekropt en je om twee uur 's nachts wakker wordt gehouden uit je slaap? Waarschijnlijk niet. Beter om het er de volgende dag op een rustig moment even over te hebben.

4. Wees flexibel en sta open voor compromissen

De hele kwestie van het maken van lawaai in jullie studentenhuis zal per definitie gebaseerd zijn op een compromis. Immers, tenzij jij en je huisgenoot precies dezelfde studie volgen of baan hebben zullen je schema's anders zijn, en daarom hebben jullie allebei verschillende grenzen die belangrijk voor je zijn als het gaat om geluidsniveaus. Stel dat je een verpleegster bent die 's nachts werkt, en je huisgenoot werkt eerder op de dag en komt rond het middaguur thuis. Je bent waarschijnlijk op zoek naar wat rust rond die tijd, en je hebt het volste recht om dit tegen je lawaaiige huisgenoot te zeggen. Er is wat probleemoplossing nodig, en zeker een beetje geven en nemen tussen jullie twee, maar het is niet onmogelijk om een compromis te sluiten over deze dingen.

5. Kom altijd vanuit een positief perspectief

Met de vinger wijzen naar de ander is heel gemakkelijk, maar eindigt bijna altijd in ellende. Het is veel te gemakkelijk om daar te zitten en je lawaaiige huisgenoot als schuldige aan te wijzen omdat hij veel te luid is elke keer dat z'n vriendin blijft slapen, en je kamergenoot zal de schuld even snel naar je doorverwijzen, voor een "oma's bedtijd" waar hij zich toch onmogelijk aan kan houden. De beste manier om over dit soort conflicten te praten is om het gesprek altijd op een positieve manier te benaderen. Het gebruik van de juiste woorden kan echt een enorm verschil maken in de manier waarop je gevoelens worden ontvangen door de andere persoon.  

Gerelateerde berichten