Hoe organiseer ik een studenten-kerstdiner

Een kerstdiner organiseren voor je studentenclubje or vriendengroep? Doen! Een gezellige afsluiter van het jaar en goed begin van de kerstvakantie. Wat moet je allemaal voorbereiden voor een geslaagde avond? Hier zijn onze tips voor een leuk studenten-kerstdiner.


studentenkerstdiner


Voorbereiding studenten-kerstdiner

Hoeveel mensen nodig je uit? Als het een behoorlijk grote groep is, kijk dan alvastof je genoeg borden, bestek en glazen in huis hebt. Te weinig? Leen dan van een vriend of vriendin of ga even langs de kringloop om wat extra te halen. Je kunt natuurlijk ook aan de gasten vragen dat ze behalve een fles wijn, ook hun eigen glas meebrengen. Extra tafels en stoelen zijn ook handig om te regelen, zodat iedereen gezellig aan tafel kan zitten. Als je tafel aan elkaar schuift en er een groot tafelkleed overheen gooit, lijkt het prima. Vraag ook gewoon om hulp op de dag en avond van het diner zelf. Zo’n groot diner voorbereiden is best pittig in je eentje dus wat hulp in de keuken is geen overbodige luxe! Het is ook direct een stuk gezelliger.

Boodschappen doen

Doe de boodschappen zo kort mogelijk van te voren, zodat je producten vers zijn. Maak een paar dagen van te voren alvast een boodschappenlijstje en check deze dubbel zodat je zeker weet dat je niks vergeet. Ingrediënten die wat moeilijker te verkijgen zijn kun je het beste al wat eerder kopen (of in elk geval lokaliseren), zodat je niet nog op het laatste moment loopt te stressen omdat je ze niet kunt vinden. Maak ook van tevoren een begroting van je boodschappen, zodat je ongeveer weet wat je gaat uitgeven.

kerstdiner buffet


Het menu: wat ga je eten tijdens het studenten-kerstdiner?

Of er veel of weinig mensen komen, en of je mensen hebt die bepaalde dingen niet eten, dat bepaalt wat er op het menu komt. Nou wil je niet per gang drie verschillende dingen maken voor drie verschillende types eters, dus bedenk gerechten die voor iedereen lekker zijn of snel/makkelijk zijn aan te passen voor bijvoorbeeld vegetariërs in de groep. Je wilt op zo’n avond niet de hele tijd in de keuken staan, dus een goede voorbereiding is het halve werk. Maak het jezelf niet te moeilijk, het gaat uiteindelijk vooral om de gezelligheid. Serveer gerechten die je kent en eerder hebt gemaakt en waarvoor je op de avond zelf niet al te lang in de keuken hoeft te staan.


Soep, ovenschotels of een lopend buffet?

Bedenk daarom gerechten die je vooraf al grotendeels kunt voorbereiden, zoals bijvoorbeeld een ovenschotel of een soep. De soep hoef je ’s avonds alleen nog op te warmen. Je kunt alle groentes voor andere gererechten al ruim van te voren snijden. Salades kun je ook ver van tevoren maken en afgedekt in de koelkast bewaren (de dressing mag er over vlak voor het opdienen). Een ander idee is om een buffettafel te maken met daarop een aantal gerechten en salades waar mensen zelf van kunnen pakken.

Meer suggesties voor makkelijke gerechten voor een kerstdiner vind je op Pinterest.

kerstdiner ideeen

De tafelaankleding

Ben je creatief? Dan is dit vast je favoriete onderdeel! Kies een kleurthema uit en zoek er decoratie bij. Als feestelijke versiering kun je takjes van de kerstboom gebruiken, kerstverlichting of kerstballen. Op ieder’s bord leg je een naamkaartje en eventueel een echte ‘christmas cracker’. Zo weet iedereen gelijk waar ze moeten gaan zitten. Zo heb je een beetje invloed op wie naast wie zit. Misschien kent niet iedereen elkaar of weet je dat bepaalde mensen dezelfde interesses hebben. Zo maak je het voor iedereen een geslaagde avond. Veel plezier!