Antikraak wonen: de mythes en de feiten

Antikraak wonen, dat is toch heel goedkoop? Of wonen in oude scholen of leegstaande bedrijfsruimtes? Antikraak is het bewaken van een leegstaand pand door het te bewonen en dat betekent inderdaad dat er vaak niet zulke voordehand liggende ruimtes tussenzitten. Dat maakt het juist interessant en aantrekkelijk voor sommige mensen, maar is niet voor iedereen. Er zitten ook haken en ogen aan. Vandaag gaan we je de ins en outs bijbrengen van antikraak wonen: de mythes en de feiten.


antikraak wonen


Antikraak wonen is supergoedkoop

Ja en nee. Antikraak kost gemiddeld wel de helft van een gewone huurwoning, dus het is wel goedkoper. Maar vergeleken met tien jaar geleden zijn de prijzen inmiddels gestegen. Denk aan huurprijzen tussen de €150,- en €300,-. Daarbovenop komt vaak nog een eenmalige bijdrage onder de noemer ‘plaatsingskosten’ of ‘administratiekosten’ en je betaalt borg, meestal twee maal de huurprijs. Dit laatste krijg je weer terug als je de woonruimte weer netjes oplevert als je vertrekt. Gas, water en licht moet je soms wel, maar soms ook niet betalen bij antikraak, dus daar moet je even goed op letten in een contract.

Je mag niks veranderen in een antikraakpand

Ook een ja en nee. Antikraak wonen gaat vaak gepaard met strenge regels. De eigenaren willen het pand uiteindelijk uiteraard in goede staat kunnen verhuren of verkopen. Bonte muurschilderingen en halve verbouwingen zullen dan ook niet mogen. Toch zullen ze juist blij zijn met een bewoner die de muren even lekker opfrist met een pot witte verf en een paar schroeven in de muur voor wat lijsten en posters zullen ook geen probleem zijn. Dat is voor jezelf ook gezelliger wonen.

Bij antikraak sta je zomaar op straat

Ja. Nou ja, niet de volgende dag, maar wel vaak binnen een maand. Dat is het risico. De meeste antikraakorganisaties hanteren een wederzijdse opzegtermijn van ongeveer vier weken en daar teken je voor in je contract. Als antikraker heb je veel minder rechten dan als reguliere huurder. Antikraakorganisaties zullen je proberen iets anders aan te bieden, maar dat is niet gegarandeerd.

Je krijgt geen huursubsidie bij antikraak

Officieel heb je geen huurcontract, maar een bruikleenovereenkomst. In ruil voor jouw tijdelijke bewoning van het pand, zodat het krakers, inbrekers en zwervers op afstand houdt, betaal je heel weinig. In plaats van huur betaal je eigenlijk een zogenaamde onkostenvergoeding of bruikleenvergoeding, maar hier kun je dus geen huursubsidie voor aanvragen.


antikraak wonen

Foto: adhocbeheer


Leegstandswet versus antikraak

Bij tijdelijk huren via de Leegstandwet heb je iets meer zekerheid. Tijdelijke huurders hebben meer rechten dan antikrakers, maar nog steeds minder dan reguliere huurders. De minimale contractduur is altijd 6 maanden. De prijzen liggen wel iets hoger. Denk aan €400,- of €500,- per maand. Hier betaal je wel huur, dus kun je in aanmerking komen voor huursubsidie.

In een antikraakpand wonen is eng en gevaarlijk

Vind je het idee om antikraak te wonen eng? Zo’n oud schoolgebouw of winkelpand groot, donker en leeg? Dat is nergens voor nodig. Je woont vaak met meerdere mensen in een gebouw, dus dat is veilig en gezellig. Is er iets niet pluis, dan bel je meteen de politie, net als bij een ‘normale woning’.

Je moet mensen kennen binnen de antikraakwereld

Antikraak werkt meestal via een ‘voordrachtsysteem’. Je moet dus al iemand kennen die via deze organisatie een pand bewoond. Ken je nog niemand die dat doet? Ga dan eens buurten bij een antikraakpand, waar een poster van de organisatie voor het raam hangt. Je kunt online gaan googlen om uit te zoeken hoe je aan antikraakwoonruimte komt, maar je kunt ook aanbellen. Stel je even voor en vertel dat je op zoek bent. Voor je het weet heb je vrienden gemaakt.


Meer tips en weetjes over antikraak wonen vind je op deze leuke blog: nojunkinmytrunk.nl
Vind tijdelijke woonruimte via antikraak of de leegstandswet op Villex , Alvast en adhocbeheer