De ideale huisgenoot vind je met deze tips

Je kunt nog zulke goede vrienden met elkaar zijn, maar dat is nog geen garantie dat jullie ook goed in één huis kunnen wonen. Samenwonen, of elkaar’s huisgenoot zijn is immers meer dan alleen gezellig wijntjes drinken en Netflix kijken. Denk dus goed na voordat je je beste vriendin uitnodigt om je nieuwe huisgenoot te worden, als je eigenlijk wel weet dat ze het met het schoonmaken niet zo nauw neemt. Het zou jammer zijn als jullie vriendschap hierdoor eindigt. Maar hoe vind je nu eigenlijk de ideale huisgenoot?


ideale huisgenoot


Er komt een kamer vrij in jullie studentenhuis, dus er moet een nieuwe huisgenoot gevonden worden. Hoe pak je dat aan? Een hospiteeravond? Of nodig je direct je beste maat uit om de kamer te betrekken? Hoewel hospiteeravonden veel gedaan worden, als een soort van sollicitatiegesprek met potentiële nieuwe huurders, is ook dit niet altijd de perfecte manier om de ideale huisgenoot te vinden. Iemand kan nog zo spontaan, gezellig en origineel overkomen op zo’n avond…maar hoe vaak trekt hij de stofzuiger uit de kast?

Adverteer niet te breed

Als je overal adverteert krijg je 1500 berichten en kun je door de bomen het bos niet meer zien. Ook heb je van wildvreemden geen idee hoe hun leven er nou eigenlijk uitziet. Daar krijg je op een hospiteeravond ook geen complete indruk van. Een slimmer idee is dus om het binnen je eigen netwerk te houden. Deelt een van je vrienden het vervolgens binnen zijn/haar netwerk, dan kun je nog steeds navragen wie die persoon is en of ze hem zouden aanbevelen.

Geef iedereen een een tijdslot op je hospiteeravond

Hoe krijg je de beste indruk van iemand: op een drukke hospiteeravond waarbij iedereen door elkaar praat en waar een enorme competitiesfeer hangt? Of via een persoonlijk gesprekje van een kwartier per persoon, alleen? Precies. Een goed idee is daarom om gegadigden elk een kort tijdslot te geven, waarbij je ze rondleidt en de belangrijke vragen stelt. Zo voorkom je haantjesgedrag en zijn mensen meer op hun gemak – en zichzelf. En die kant van een huisgenoot wil je tenslotte zien.


de ideale huisgenoot


Belangrijke vragen voor het vinden van de ideale huisgenoot

Om de ideale huisgenoot te vinden wil je weten hoe hij of zij zich gedraagt als kamerbewoner. Wat voor hobby’s ze hebben is van minder belang. Je wilt bijvoorbeeld weten waarom iemand wil verhuizen, in wat voor huis hij of zij nu woont, waar ze zich aan ergeren in een studentenhuis en wat voor woonsituatie zij zelf prettig vinden. Vraag ook naar hun verwachtingen. Willen ze elke avond samen eten of hebben ze niet per sé behoefte aan veel contact met de rest? Verwachten ze een superschoon huis of vinden ze het prima om afwas in de gootsteen te laten staan?

Voorbeeldvragen voor een hospiteeravond

Hieronder staan enkele vragen waarbij je hopelijk direct een beter beeld krijgt van de leefstijl van iemand die komt hospiteren. Je wilt weten of iemand prettig is om mee samen te wonen en of de dagelijkse dingen passen bij die van jou. Pas daarom de vragen aan op jouw eigen leefstijl (en die van je huisgenoten) en wat jij graag zou willen weten over iemand. Zo vind je hopelijk de ideale huisgenoot!

  1. Hoe vaak per maand nodig je mensen uit?
  2. Hoe hard zet je je muziek het liefst? Wat is je muzieksmaak?
  3. Hoe ziet je week er normaal gesproken uit?
  4. Waar studeer je meestal, thuis of ergens anders?
  5. Hoe laat sta je meestal op / ga je naar bed?
  6. Hoe belangrijk is gezondheid voor je? (sport je vaak?)
  7. Heb je er problemen mee om spullen te delen, en zo ja, wat deel je liever niet?
  8. Welke huishoudelijke klussen doe je graag en welke niet?
  9. Ben je vegetarisch / veganistisch?
  10. Hoe vaak drink je / gebruik je drugs / rook je?