• Home >
  • Blog >
  • De voor- en nadelen van wonen in een studentenhuis

De voor- en nadelen van wonen in een studentenhuis

22 september 2019

Wat zijn de voordelen van wonen in een studentenhuis? Je gaat studeren en voor het eerst op kamers. Spannend natuurlijk, op jezelf wonen, niet meer bij je ouders onder een dak en op eigen benen staan. Een kamer zoeken in je studentenstad kan soms wat lastig zijn, zeker in populaire studentensteden zoals Groningen, Amsterdam of Leiden en andere plaatsen in Nederland waar veel universitaire en hbo-opleidingen zitten. Dan is er ook nog de vraag of je op kamers wilt in een studentenhuis of op een andere manier een appartement of huis deelt met anderen. Wat zijn de voor- en nadelen van op kamers wonen in een studentenhuis?
voordelen studentenhuis

De voordelen van op kamers wonen in een studentenhuis


1. Je ontmoet veel medestudenten

Wonen op kamers in een studentenhuis betekent dat je direct een heleboel nieuwe mensen om je heen hebt. Is het een huis van een studentenvereniging? Dan is het helemaal een sociaal gebeuren. Dit kan handig en leuk zijn als je nieuw bent in de stad en het nog wat lastig vindt om er zelf op uit te gaan en nieuwe mensen te leren kennen.

2. Je deelt de kosten

Wonen in een studentenhuis of in een gedeeld appartement betekent dat je de gezamenlijke kosten deelt. Internet, telefoon, boodschappen en andere dingen waarvan iedereen gebruik maakt worden zo een stuk goedkoper per maand.

3. Een studentenhuis is vaak in het centrum van de stad

Veel studentenhuizen bevinden zich in panden in het centrum, of in elk geval dichtbij het centrum van jouw studentenstad. Dit is handig voor het uitgaan en andere sociale bezigheden tijdens je studententijd. Zijn jouw lessen en colleges ook in de binnenstad, dan is het gezien de reistijd ook een goed idee om een kamer in het centrum te zoeken.

studentenhuis


De nadelen van op kamers wonen in een studentenhuis


1. Het kan er knap lawaaiig zijn

Tja, studenten staan er over het algemeen niet om bekend dat ze om 9 uur 's avonds in bed liggen en de rest van de dag stilletjes op hun kamer te zitten studeren. Natuurlijk, die zijn er wel, maar de meeste jonge mensen die op kamers gaan in een studentenhuis zullen vaak het nachtleven opzoeken en niet altijd even vroeg thuiskomen. Mocht jij net in een tentamenweek zitten of gewoon serieus willen studeren, houd hier dan rekening mee. En heb het erover met je huisgenoten. Het is altijd een goed idee om hierover afspraken maken, zodat het onder mekaar gezellig blijft.

2. Het is er niet altijd even schoon

Nog zo'n vooroordeel dat helaas gewoon ook waar is: studentenhuizen kunnen knap smerig zijn. Wanneer je een huis deelt met een aantal anderen, dan betekent dit dat je soms genoegen moet nemen met andermans niet al te nette gewoonten. Afwas in de gootsteen laten staan, haren in het doucheputje, beschimmeld eten in de koelkast. Net als lawaaioverlast is ook het schoonmaken een ding waarover het beste heldere afspraken kunnen worden gemaakt, zodat iedereen weet waar hij aan toe is.

3. Een studentenhuis kan druk zijn

Ben je graag op jezelf? Dan is een studentenhuis misschien gewoon te druk. Sommige studentenhuizen, zeker de grotere gelieerd aan verenigingen, hebben soms wel zeven of acht mensen op kamers wonen. Dit betekent dat deze studenten ook allemaal gebruik maken van dezelfde trapopgang, er heel wat fietsen en kratten bier rondslingeren en je niet altijd weet wie er allemaal rondlopen aan aanhangend gezelschap. Een appartementje huren met een of twee medestudenten of op kamers gaan in een huis dat niet verbonden is aan een vereniging kan dan een rustiger optie zijn.

Gerelateerde berichten