Studentenstad Utrecht in het kort

Wanneer je gaat kiezen voor een studie, is de opleiding zelf het belangrijkste. Daarna ga je pas kijken waar je gaat studeren en welke studentensteden het leukst zijn. Maar voor een leuke studententijd wil je ook een gezellige stad uitkiezen. Doe daarom een beetje onderzoek naar wat er allemaal te doen is in jouw nieuwe woonplaats, wat bij je past en waar misschien de beste mogelijkheden liggen wat betreft verenigingen, uitgaan en andere social activiteiten. Vandaag is studentenstad Utrecht aan de beurt. Utrecht biedt de ideale mix voor een leuke studententijd. Utrecht heeft diverse hogescholen en universiteiten die tientallen hbo- en wo-opleidingen aanbieden. Ook kun je in Utrecht makkelijk de overstap overstap van mbo naar hbo maken. Dit zijn de highlights.


studentenstad utrecht


De stad Utrecht

Studentenstad Utrecht is zowel heel levendig als opmerkelijk compact en overzichtelijk. Geen wonder dus dat het een stad is waar nieuwe studenten zich snel thuis voelen. Je kunt hier dagenlang ronddwalen in de stad en toch steeds weer nieuwe dingen ontdekken: van een bijzondere winkel in een zijstraatje van de Oudegracht tot een koffiebarretje in een oud bedrijfspand. Musea, winkels en horeca liggen centraal en de middeleeuwse binnenstad leent zich uitstekend om al wandelend te ontdekken. Ga eens kijken in het Museumkwartier, bezoek de markten of ga op zoek naar mooiste en gezelligste plekjes van de stad. Wil je weten wat je echt niet mag missen tijdens een bezoekje Utrecht? Kijk dan hier, voor de top 10 must-sees in Utrecht.


Opleidingen

Welke opleidingen zijn er allemaal te vinden in Utrecht? Allereerst is er uiteraard de Universiteit van Utrecht. Daarnaast is ook de Hogeschool Utrecht, met maarliefst 68 voltijd opleidingen die je kunt volgen. De Uithof is Utrecht’s belangrijkste universiteitscampus, waar het Utrecht Science Park is gevestigd.

Hieronder de links naar de belangrijkste opleidingen in studentenstad Utrecht.

Universiteit van Utrecht
Hogeschool Utrecht
Hogeschool voor de kunsten Utrecht
Universiteit voor Humanistiek
Marnix Academie
Thim van der Laan
University of Applied Sciences (TIO)
Schoevers


utrecht


Studentenverenigingen

In Utrecht vind je ruim 20 studentenverenigingen die je kunnen helpen om nieuwe mensen te leren kennen en een waardevol netwerk in Utrecht op te bouwen. Misschien twijfel je over de ontgroening die sommige verenigingen hanteren? Wellicht een geruststelling dat niet elke studentenvereniging een ontgroening hanteert. Meer lezen over de vele verschillende verenigingen? Kijk dan hier.


Utrechtse Introductie Tijd

De Utrechtse Introductie Tijd, kortweg UIT, is de algemene stadsintroductie voor alle aankomende studenten die in Utrecht gaan studeren. Waar je ook vandaan komt uit Nederland (of het buitenland) en ongeacht of je wel of niet op kamers gaat, de UIT is voor iedereen een must die gaat studeren aan de Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht, HKU, Marnix Academie, Thim van der Laan, TIO en Schoevers. Deze algemene stadsintroductie is een perfecte gelegenheid om samen met 4000 andere eerstejaarsstudenten kennis te maken met je medestudenten, de onderwijsinstellingen, de studentenorganisaties en natuurlijk de stad Utrecht zelf.


Uitgaan in Utrecht

Studentenstad Utrecht is een levendige stad waar je tot in de vroege uurtjes kunt uitgaan. Doordeweeks kom je in de vele cafés en kroegen vooral veel studenten tegen, maar in de weekenden is de dansvloer voor iedereen. Van bruine kroeg tot discotheek, Hollandse meezingers tot dansbare techno en van bier tot gin tonic: waar je ook naar op zoek bent, je vindt een divers aanbod in Utrecht. In het centrum zijn veel kroegen en cafés te vinden. Houd je van concerten en muziekfestivals, check dan vooral TivoliVredenburg; het muziekpaleis van Utrecht. In de zomer is het een aanrader om een van de festivals op Strand Oog In Al te bezoeken. Strand Oog in Al is hét stadsstrand in Utrecht, waar je de hele zomer kunt ontspannen met vrienden en lekker in de zon kan zitten met een biertje.


Kamers zoeken in studentenstad Utrecht

Ben je er klaar voor om de stap te maken en naar Utrecht te verhuizen voor je studie? Bekijk dan hier ons huidige kameraanbod in Utrecht.