Studentenstad in het kort: Tilburg

Wanneer je gaat kiezen voor een studie, is de opleiding zelf het belangrijkste. Daarna ga je pas kijken waar je gaat studeren en welke studentensteden het leukst zijn. Maar voor een leuke studententijd wil je ook een gezellige stad uitkiezen. Wat is er nog meer te doen behalve colleges volgen? Is het leuk uitgaan, zijn er goede sportvoorzieningen, hoe vind je een studentenkamer, hoe is het sociale leven? En natuurlijk, hoe vind je een kamer in je nieuwe stad? Vandaag is studentenstad Tilburg aan de beurt. Hoe is het om te studeren in Tilburg?


studeren in tilburg


Over Tilburg

Tilburg, ook wel de ‘Textielstad’, is een studentenstad met de hoogste kroegdichtheid van heel Nederland. Dat is al een goed begin! De stad, met meer dan 200.000 inwoners, staat bekend om onder andere de Tilburgse Kermis, diverse winkels en het volop cultuur. Tilburg staat ook bol van de gezellige plekjes om lekker te ontbijten, lunchen of dineren. Ontdek unieke gebieden als de Spoorzone en het Dwaalgebied. Voor een leuke avond kun je op stap op de Korte Heuvel of het Piusplein, geniet je van liveoptredens in Poppodium 013 of een cultureel uitstapje in de Schouwburg. De stad is een mix van traditionele en moderne architectuur, van industrieel gebied en villa’s tot uitgestrekte woonwijken. Tilburg heeft ook de hoogste woontoren van Nederland, de Westpoint-toren. De stad ligt tussen ’s-Hertogenbosch en Breda in, in de provincie Noord-Brabant. Tilburg is een diverse stad met veel studentenfaciliteiten.

Studeren in Tilburg

Met ruim 25.000 studenten is Tilburg een echte studentenstad. De stad ademt een sfeer van creativiteit, vernieuwing en lef en biedt je volop mogelijkheden je talenten te ontwikkelen en van je studententijd een geweldige tijd te maken. In Tilburg heb je Tilburg University. Deze is de beste algemene universiteit van Nederland! Tilburg University biedt verschillende bachelor- en masteropleidingen aan. TIAS is de business school heeft een breed portfolio aan deeltijd masters, MBA-opleidingen, masterclasses, PhD trajecten en maatwerk oplossingen en heeft vestigingen in binnen- en buitenland. Het TIAS-gebouw op de campus van Tilburg University is de hoofdlocatie.

studeren in tilburg

In Tilburg vind je tevens twee hogescholen: Avans Hogeschool en Fontys. Avans verzorgt hoger beroepsonderwijs in tien interessegebieden. Op negen locaties. In drie steden: Breda, ’s-Hertogenbosch en Tilburg. Avans heeft een levendig netwerk van studenten, docenten, lectoren en professionals. Fontys verzorgt onderwijs en onderzoek en vormt als brede hogeschool de grootste publieke kennisinstelling in Zuid-Nederland. Door onderwijs en onderzoek te verbinden aan innovatieprocessen van de regio en daarbuiten wil Fontys een innovatiemotor van de regio zijn. Met haar onderwijs en onderzoek in vrijwel alle sectoren van de samenleving is de impact van Fontys groot.


Studentenverenigingen in Tilburg

Tilburg heeft 4 studentenverenigingen, elk met een eigen karakter.

 • St. Olof 
  De oudste studentenvereniging van Tilburg.
 • T.S.V. Plato
  In de 25 jaar dat Plato bestaat is zij uitgegroeid tot de grootste studentenvereniging van Zuid-Nederland.
 • I*ESN
  De studentenvereniging voor internationaal georiënteerde studenten met ongeveer 650 leden.
 • Vidar
  Vidar is de studentenroeivereniging. Gelegen in de bossen en met een prachtige nieuwe sociëteit aan de waterkant heeft Vidar een unieke locatie in Tilburg.

Kamers zoeken in Tilburg

Als aankomende student is het niet zo moeilijk om een studentenkamer in Tilburg te vinden. Ook liggen de prijzen voor kamers vrij laag vergeleken met andere studentensteden in Nederland. De meeste studenten wonen in het centrum of in de buurt van de universiteit of hogeschool. Wanneer je gaat studeren in Tilburg en je snel een netwerk van nieuwe vrienden en kennisen wilt opbouwen, dan kan je lid worden van een studentenvereniging. Dit helpt ook bij het vinden van kamers.

Kijk op ons aanbod voor studentenkamers in Tilburg