• Home >
  • Blog >
  • Psychische problemen door de coronacrisis

Psychische problemen door de coronacrisis

23 mei 2020

De hele wereld heeft het over wel of geen mondkapjes, hoeveel doden er overal zijn gevallen en wanneer de kroegen weer open mogen. De lockdown heeft echter nog een bijkomstigheid: psychische problemen. Niet iedereen heeft daar last van, misschien heb je toch nog een sociaal leven weten te behouden. Maar er zijn veel mensen, wereldwijd, voor wie het langdurig binnenzitten zonder vrienden of familie, zwaar is geweest. Ook het eindeloos thuiszitten met huisgenoten, partner – of kinderen als je die hebt, is heftig. En dan hebben we het nog niet eens over de economische effecten door plotseling baanverlies, of de bezorgdheid over opgelopen studievertraging. Stress en psychische problemen door de coronacrisis, het is op dit moment een veelvoorkomend verschijnsel. Hoe gaat het met jou? psychische problemen door coronacrisis

Welke psychische problemen door de coronacrisis?

Mentale gezondheid, we praten er niet graag over en er hangt altijd een beetje een taboe op, zeker bij mannen. Heb je een burn-out of een depressie, dan houden veel mensen dat lang voor zich, soms totdat het te laat is. Maar onlangs hebben veel mensen te maken gekregen met psychische problemen door de coronacrisis. Problemen die niet altijd met werkdruk of stress te maken hebben, maar ook met eenzaamheid, angst en boosheid over deze ongebruikelijke situatie. Angst voor het virus zelf, bezorgdheid over de toekomst en de wereld, en frustratie door het gebrek aan vrijheid.

Angst en depressiviteit rond werk en geld

Het Trimbos instituut heeft kortgeleden onderzoek gedaan naar deze verschijning. Ze ondervroeg drieduizend Nederlanders boven de 18 jaar online over hun psychische gezondheid vóór en na de coronacrisis. Bijna 40 procent van de respondenten zei meer stress te ervaren sinds de crisis. Ze maken zich bijvoorbeeld meer zorgen over hun financiële toekomst en werk. Van deze groep mensen met meer stress heeft 60 procent last van angstklachten en depressieve gevoelens. Ook heeft de helft vaker last van slaapproblemen.

psychische problemen door de coronacrisis


Stress in de thuissituatie

Veel mensen ervaren ook meer spanning thuis sinds het begin van de lockdown. Gezinnen met kinderen die ze ineens zelf moesten gaan lesgeven tussen het thuiswerken door omdat de scholen dicht waren, of het 24 uur per dag samenzijn met je partner, zelfs als de relatie normaal gesproken goed is. Het is ook nogal wat, om al meer dan twee maanden beperkte bewegingsvrijheid te hebben. Sommige mensen kunnen hier depressief en teruggetrokken van worden, anderen zoeken conflict op met hun huisgenoot of partner. Er is dan veel onenigheid en spanning in huis, en in de ergste gevallen soms zelfs agressie*. *Bevind jij je of iemand die je kent zich in een onveilige thuissituatie? Zoek dan hulp, ook tijdens de coronacrisis. Op de website slachtofferwijzer.nl vind je waardevolle informatie en contactsgegevens voor hulpinstanties.

Bezorgdheid over studievertraging

Onder studenten leeft er ook bezorgdheid, vooral over de opgelopen studievertraging. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) deed onderzoek onder 427 studenten, waarvan 53 procent studeert aan een hogeschool en de rest aan een universiteit. Uit het onderzoek kwam onder ondere naar voren dat studenten behoefte hebben aan een duidelijke en tijdige communicatie vanuit onderwijsinstellingen over studievoortgang. Sommigen vinden de onderwijskwaliteit op afstand niet vergelijkbaar met fysiek onderwijs. Ook gaven de ondervraagden aan meer een-op-een contact met hun begeleiders te willen. Behalve stress rond studievertraging, gaven de meeste van de ondervraagde studenten ook aan het sociale contact met medestudenten te missen.
 

Gerelateerde berichten