Drie recepten voor als je (bijna) niks meer in huis hebt

Wat eet je als je niks meer in huis hebt? Het is zondag en de supermarkt is dicht. Het is ook het einde van de maand en je kunt het je niet veroorloven om een pizza te bestellen of uit eten te gaan. Wat doe je, behalve een vriend opbellen om te vragen of je daar mag komen eten? Juist, je kijkt wat je nog in de kast hebt liggen en of er nog iets eetbaars in de koelkast staat. We hebben meestal toch nog wel een paar blikjes, pakjes of zakjes van het een of ander in huis, plus misschien een verdwaalde komkommer of een pot mayonaise. Vandaag delen we drie recepten voor als de koelkast zo goed als leeg is.


voor als je niks meer in huis hebt


Tonijnsalade

 • Tonijn uit blik
 • Mayonaise
 • Komkommer/paprika (optioneel)
 • Blikje mais
 • Brood of crackers

Ha! Heb jij even geluk, er staat nog een blik tonijn in de kast. Die kun je openmaken en met een vork direct leegeten, maar je kunt er ook iets meer van maken zodat het nog een beetje op een maaltijd lijkt. Die pot mayonaise achter in de koelkast? Haal die er ook maar bij. Een komkommer of een paprika, mocht je die nog hebben, hak je in kleine stukjes. En een blikje mais, mocht je het helemaal bont willen maken. Mix de tonijn met één of twee eetlepels mayonaise in een kom, voeg de komkommer en paprika toe en leeg het blikje mais erin. Maak op smaak met wat zout en peper. Eet dit als salade of op een broodje. Heb je toevallig nog wat pasta in huis, dan is dit ook lekker als pastasalade.


als je niks meer in huis hebt


Tomatensoep

 • Tomatensaus, blik tomaten of passata
 • Bouillonblokje
 • Ui en teentje knoflook (optioneel)
 • Gedroogde oregano (optioneel)

Tomatensaus, die heb je vast nog wel in huis in wat voor soort dan ook: in blik, als passata in een fles of pakje. Om een simpele zelfgemaakte tomatensoep te maken heb je niet veel nodig. Heb je nog een ui liggen en misschien een tentje knoflook, begin daar dan mee: snipper deze en fruit ze even aan in een soeppan. Voeg vervolgens de tomatensaus, passata of de tomaten uit blik toe, water om het iets dunner te maken en een bouillonblokje. Laat het geheel even zachtjes koken. Je kunt eventueel de soep pureren als je tomaten uit blik hebt gebruikt of om de ui fijner te maken. Maak op smaak met zout en peper en bestrooi met gedroogde oregano of andere mediterrane kruiden, mocht je die in huis hebben.


als je niks meer in huis hebt


Pizzabroodjes

 • Oud brood
 • Blikje tomatenpuree of pesto (of ketchup als het moet)
 • Restje kaas
 • Wat je verder nog tegenkomt in huis en lekker vindt op je pizza

Je brood is oud en je kaas is uitgedroogd? Geen paniek, daar kun je nog best iets van maken. Heb je toevallig nog een blikje tomatenpuree in de kast staan, besmeer je boterhammen ermee. Je kunt de tomatenpuree ook eventueel vervangen door pesto. Rasp vervolgens je restje kaas eroverheen. Tenslotte kun je over deze pizzabroodjes natuurlijk alles kwijt wat je verder nog in huis hebt: van ananasschijven tot salami of tonijn en uiteraard de groenten die misschien nog in je koelkast liggen, zoals champignons, plakjes courgette of paprikaringen. Ga nog even langs je kruidenrek om er wat smaakvols van te maken: oregano doet het altijd goed. op een pizza. Even 5-10 minuten in de oven / onder de gril en klaar is zijn je pizzabroodjes.


als je niks meer in huis hebt