Energie vergelijken? Hier moet je op letten

Je energiecontract is niet meteen het eerste waar je aan denkt als het gaat om je financiën onder de loep nemen. Misschien zitten de kosten voor gas en licht zelfs wel bij je huurprijs inbegrepen. Is dit niet het geval en betaal je elke maand een bedrag aan je energieleverancier? Dan kan het zomaar zijn dat je hier flink op kan besparen, helemaal als je hier nog nooit naar hebt gekeken. Independer legt je uit waar je op moet letten als je je energie gaat vergelijken.

Hoeveel energie verbruik je en wat betaal je nu
Voordat je energieleveranciers gaat vergelijken, is het verstandig om te weten hoeveel energie je op jaarbasis verbruikt. Weet je dit niet? In de energievergelijker van Independer kun je op basis van je soort woning of kamer een schatting maken. Daarnaast is het handig om te weten wat je nu per maand voor je energiecontract betaalt, zodat je ook op de prijs een vergelijking kunt maken.

Duur van je energiecontract
Van tevoren is het goed om te bedenken voor hoe lang je het contract wilt afsluiten. Je hebt de keuze tussen een vast contract of een contract voor onbepaalde tijd. Je kunt een energiecontract niet altijd zomaar kosteloos opzeggen. Houd daar rekening mee en denk vooral na of er op de korte termijn veranderingen zijn, zoals bijvoorbeeld een verhuizing naar een woning of kamer waarin je inclusief huurt.

Groene of grijze stroom
Vind je een duurzame energie belangrijk? Goed nieuws: groene stroom is namelijk niet of nauwelijks duurder dan grijze stroom. Het verschil in prijs zit vooral tussen de energieleveranciers. En met het kiezen voor groene stroom draag je niet bij aan de uitputting van de fossiele brandstoffen. Waaruit grijze stroom wordt opgewekt. Groene stroom wordt opgewekt uit duurzame bronnen, zoals windenergie, waterkracht of zonne-energie.

Enkele of dubbele meter
Ook is het handig om te weten of je een enkele of dubbele meter in huis hebt. Bij een enkele meter betaal je namelijk altijd hetzelfde tarief. Bij een dubbele meter betaal je een normaal tarief en een daltarief. Dat betekent simpelweg dat je stroom tussen bepaalde tijden goedkoper is en je dan bijvoorbeeld beter je wasmachine kunt aanzetten. Heb je geen idee wat voor een energiemeter je hebt? Kijk dan hoeveel telramen de meter heeft. Een enkel telraam is een enkele meter en twee telramen is een dubbele meter.

Overstappen energie
Overstappen via de energievergelijker van Independer is erg gemakkelijk. Na het invullen van wat basisgegevens, je wensen en het verbruik zie je direct welke energieleveranciers in jouw situatie de beste zijn. Je kunt wat dieper in de resultaten duiken of je huidige energieleverancier er naast zetten. Keuze gemaakt? Dan kun je dit direct via Independer afsluiten. De opzegging van je huidige leverancier wordt geregeld en je hebt altijd 14 dagen bedenktijd.