Zomervakantie 2020, waar mag je nog naartoe?

Het lijkt erop dat we deze zomer heel wat weekjes op het balkon gaan doorbrengen. Geen Franse kampeervakanties, lekker van je vrijheid genieten en onbezorgd door Europa – of verder – zwerven met de auto of de trein. Zo langzamerhand gaat alles weer voorzichtig open, maar het is afwachten of het virus verdwijnt of toch nog weer oplaait. Zo ben je lekker je zomervakantie aan het voorbereiden, en zo kun je alles annuleren. Waar kun je nog naartoe tijdens zomervakantie 2020?


zomervakantie 2020


Oplossingen vinden voor buitenlands toerisme

Je kunt natuurlijk besluiten om gewoon lekker in eigen land op vakantie te gaan. Maar veel mensen hopen toch zoals andere jaren de warme zon op te zoeken tijdens juli en augustus. Het dagelijks bestuur van de EU zit daarom nu vaak met elkaar om de tafel om te kijken wat er versoepeld kan worden. Op dit moment is er een lange lijst adviezen voor de vakantieperiode. Daarop gaat het onder meer over het geleidelijk opheffen van reisbeperkingen, daarbij natuurlijk streng oplettend dat de kans op een tweede golf coronabesmettingen zo klein mogelijk blijft en of bestreffende landen voldoende capaciteit hebben in de zorg. Wat ieder land met deze adviezen gaat doen en of de burgers zich er allemaal aan gaan houden, is zoals veel dingen, afwachten.

Wat de rode draad op dit moment lijkt te zijn is dat de besluitnemers zo hard mogelijk probreren oplossingen te vinden om ons toch van een vakantie te laten genieten. Want zeg nou zelf, dit is voor iedereen een bizarre periode geweest sinds half maart en we willen allemaal weer een beetje kunnen ademhalen en uitrusten. Een luxeprobleem misschien, maar een beetje normaliteit willen we graag terug. Dat ademhalen zal wellicht met een masker op moeten in sommige landen, maar ook daarover verschillen de regels per gebied.


zomervakantie 2020


Welke landen, welke regels in zomervakantie 2020?

Op dit moment gaat men ervan uit dat je straks weer vrij kunt reizen tussen landen of regio’s die in een gelijksoortige corona-fase zitten. Het wachten is nu op een interactieve, actuele kaart van Europa waarop toeristen straks in één oogopslag kunnen zien welke regio’s veilig zijn en welke niet. Het vergt daarvoor wel een goede coördinatie tussen de landen bij het bepalen van hun vakantiebeleid. Wat als een paal boven water staat is dat vooral de mediterrane landen staan te springen om het toerisme tijdens de zomervakantie 2020 nog te redden. De werkgelegenheid van veel zuidelijke Europese landen steunt op het toerisme en een zware depressie hangt dan ook in de lucht als er niet snel verandering komt in de lockdown situatie.

Spanje

Had je plannen om naar de Spaanse costa af te reizen? Afhangend van lage coronacijfers, moeten eind juni de meeste restricties in heel het land zijn opgeheven. Dit betekent dat hotels, stranden en horeca dan onder voorwaarden weer open zijn. Op dit moment moeten alle reizigers vanuit het buitenland eerste twee weken in quarantaine zodra ze het land binnenkomen. Dat werkt het toerisme natuurlijk tegen. Het is geen leuke vakantie als je je appartement niet uit mag om lekker langs het strand te flaneren. Hopelijk wordt deze regel snel opgeheven, wanneer de coronacijfers doorgaan met zakken.

Italie

Net als in Spanje kun je als buitenlandse toerist vooralsnog het land niet in. Reis je wel af naar Italie, voor werk of een andere reden, dan moet je deze maand nog 14 dagen in quarantaine bij aankomst. Hoewel de regering in Italie vurig hoopt dat buitenlandse toeristen toch nog komen tijdens zomervakantie 2020, is het land op dit moment nog niet open voor buitenlands toerisme. Campings zijn echter niet gesloten in het hoogseizoen en Sicilië en Sardinië zijn een actief beleid aan het voeren om toeristen in de zomer naar het eiland te krijgen.

Frankrijk

In Frankrijk blijven de grenzen voor toeristen tot 15 juni gesloten. Zijn er meer dan 3000 nieuwe gevallen per dag, dan blijft Frankrijk alsog dicht. Restaurants en café’s zijn tot die tijd gesloten, net als campings. Festivals zijn tot half juli geannuleerd. De Tour de France wordt uitgesteld naar 29 augustus.


zomervakantie 2020


Griekenland

Griekenland heeft de boel al vroeg op slot gedaan toen het coronavirus arriveerde eerder dit jaar. Dit heeft zijn vruchten afgeworpen en het land heeft zeer lage coronacijfers vergeleken met andere mediterrane landen. Ze staan dan ook te springen om het toeristische seizoen te openen. Een kwart van het nationaal inkomen en de werkgelegenheid komt uit het toerisme, dus geen wonder. Hotel- en terraseigenaren zijn druk bezig oplossingen te vinden om te gezondheid van bezoekers in acht te nemen door middel van lagere bezetting, afstand tussen strandstoelen, etc. Het wachten is alleen op het vliegverkeer vanuit Europese landen en dat is nog even een obstakel. Valt het allemaal nog te redden in de zomervakantie 2020?

Duitsland

Duitsland heeft haar eigen toeristensector al geopend voor Duitsers die graag in eigen land een weekendje of weekje vakantie willen vieren. Verschillende deelstaten hebben aangekondigd dat vanaf mei de hotels, vakantiehuisjes, campings en restaurants weer opengaan. Helaas geldt dit vooralsnog alleen voor binnenlands toerisme, buitenlanders die Duitsland binnenkomen moeten vooralsnog de eerste veertien dagen in quarantaine.

Overige landen?

Kijk op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor acteel reisadviezen over jouw bestemming.

www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen