Zo zet je thuis de lekkerste koffie

Wil jij je huisgenoten of vrienden imponeren met een superlekkere espresso of cappucino? Je hoeft echt geen barista te zijn om dat te kunnen. Met deze top tips kun jij de dag goed beginnen en thuis de lekkerste koffie zetten in een handomdraai.


thuis de lekkerste koffie


De basis: de koffieboon

Even een spoedcursusje koffiebonen voordat we beginnen: er zijn twee soorten bonen, de Robusta en de Arabica. De Robusta wordt gezien als de ‘gemiddelde supermarktkoffie’. De Arabica boon staat hoger aangeschreven, en heeft andere kwaliteiten. Deze staat bekend om een verfijnde geur, een zachte, volle smaak en een laag cafeïnegehalte. Ook is de aciditeit (de zuurtegraad) hoger in de Arabica boon, wat in het geval van koffie een goed teken is. Je kunt lekkere koffie zetten met gemalen koffie uit een pak, maar als je het helemaal vers wilt hebben met een topsmaak, maal je de bonen zelf.


Het koffiezetapparaat

Heb je thuis een echte espressomachine, dan verdeel je de gemalen koffie gelijkmatig over de filterhouder. Dit zorgt voor een optimale extractie. Druk vervolgens de koffie stevig aan en plaats de filterhouder in het apparaat. Zet daarna direct de koffie, om een bittere, verbrande smaak te voorkomen. Zoek hier op budget koffiezetapparaten.


De doorlooptijd van je espressoapparaat

Wist je dat de doorlooptijd superbelangrijk is bij een espressoapparaat? Een doorlooptijd van 25 seconden zorgt voor het lekkerste koffie, met de juiste combinatie van heet, sterkte en volheid van smaak. Gaat het te snel, dan is je koffie slap, duurt het te lang, dan eindig je met een bittere koffie.


Cappucino maken met een cafetierre

Als je thuis de lekkerste koffie wilt zetten, mag een goede cappucino natuurlijk niet ontbreken. Het opschuimen van melk is nog een hele klus om een cappucino te maken die hetzelfde smaakt als in je favoriete koffiebar. Er zijn allerlei apparaten en melkopschuimers te koop, maar wist je dat je hiervoor ook heel goed een cafetierre kunt gebruiken? Verwarm een beetje melk in een pannetje, tot net niet kokend, en giet het in je cafetierre. Ga vervolgens op en neer met de zuiger/garde van de cafetierre en klop de melk een paar minuten tot hij schuimt. Schenk het melkschuim langzaam over de koffie, waarbij je de afstand tussen beiden alsmaar verkleint. Voor het laatste laagje houd je het kopje recht waardoor de bovenlaag aan de binnenzijde mooi wit is en omringd wordt door een bruine rand.