Zo maak je mooie foto’s met je smartphone

We maken nu meer foto’s dan ooit, omdat er op elke smartphone een camerafunctie zit. Selfies, snapshots, snelle kiekjes van dingen die je tegenkomt in het dagelijks leven. Je ontbijt. Je voeten op het strand. Als je een Instagramaccount hebt, dan ben je continue aan het foto’s maken. Sommige mensen studeren en oefenen jaren om professionele fotografietechnieken onder de knie te krijgen. Maar met enkele eenvoudige tips kun je met een smartphone ook supermooie resultaten bereiken. Met deze vijf technieken leer je hoe je mooie foto’s met je smartphone maakt.


mooie foto's maken met smartphone


1.Houd het simpel

Begin met het eenvoudig houden van je compositie als je mooie foto’s met je smartphone wilt maken. Veel mensen maken hun foto’s vaak te ingewikkeld. Teveel details leiden de kijker af. Een drukke scène maakt het moeilijk om een goede compositie te maken. Zoek een interessant onderwerp of stilleven en dat is alles wat je nodig hebt. Het is gemakkelijker om een sterke compositie te maken als je foto maar één onderwerp heeft. Maak je geen zorgen als het grootste deel van je foto lege ruimte is. In fotografie wordt dit negatieve ruimte genoemd. Zo laat je je onderwerp meer opvallen. Een beetje minimalistisch denken dus.

2. Maak foto’s vanuit een laag standpunt

De meeste mensen nemen foto’s vanaf borsthoogte. Dit is meestal de handigste manier om een foto te maken. Maar je kunt creatievere opties kiezen om mooie foto’s met je smartphone te maken. Leren hoe je een goede foto maakt, betekent buiten de gebaande paden denken! Bekijk dingen eens vanuit een ander perspectief. Door een foto te maken vanuit een laag standpunt krijg je foto’s die intrigeren. Ook is het een ideale manier om onderwerp ongewenste afleiding te voorkomen, want je ziet alleen lucht als achtergrond. Het laat je onderwerp opvallen tegen de effen achtergrond. Een derde voordeel van fotograferen van onderaf is dat je interessante details op de voorgrond kunt laten zien. Ga dus eens knielen of languit op de grond liggen voor een bijzondere foto!


mooie foto's met je smartphone

Gebouwen krijg je bijna nooit compleet op de foto. Kies daarom een bijzondere hoek en fotografeer vanaf een laag standpunt omhoog voor een mooie compositie en de nadruk op de details.


3. Toon diepte in je foto’s

De meeste foto’s zien er beter uit als ze een gevoel van diepte geven. Door diepte te creëren, wordt het oog van de kijker het beeld ingetrokken. Dit is vooral belangrijk bij landschapsfotografie. Hoe je dat doet? Kijk of je lijnen in je compositie kunt gebruiken, zoals een hek in het landschap, een weg, een rivier of de branding langs de waterlijn op het strand. Zorg ervoor dat de lijn vanaf de voorgrond de verte in leidt. Dit trekt de kijker door de scène, waardoor de foto aantrekkelijker wordt. Een andere manier om diepte te creëren is door iets op de voorgrond in de compositie op te nemen. Kijk bijvoorbeeld naar rotsen, bloemen, bladeren of andere interessante voorwerpen. Deze voorwerpen zorgen ervoor dat de rest van de scène verder op de achtergrond lijkt. In de kunst wordt dit ook wel een repoussoir genoemd. Door te fotograferen vanaf een laag standpunt is het makkelijker zo’n voorwerp te vinden voor je compositie.


mooie foto's met je smartphone

De weg leidt het oog van de kijker mee de verte in. Zoek naar dit soort lijnen in je compositie om diepte te creëren.


4. Fotografeer details

Close-up maak je vaak de meest bijzondere foto’s. Leer te kijken naar de textuur van materalen, opvallende vormen in de natuur, de details in bladeren, de ruwheid van stenen, de nerven in hout. Deze details zorgen vaak voor bijzondere foto’s die bijna abstracte kunst lijken. Vergeet ook kleur niet. Ooit een rode kool doormidden gesneden en de vormen ervan bestudeerd? Het felle groen van een boomblad? De afgebladderde verflagen op een oude muur? Van dichtbij fotograferen werkt ook goed bij het fotograferen van zowel mensen als huisdieren. Houd er overigens wel rekening mee dat je iPhone niet kan scherpstellen als de lens te dicht bij je onderwerp staat. Om extreme close-ups van kleine details vast te leggen, heb je een extra macrolens nodig.


mooie foto's met smartphone

Close-ups van groente en fruit kunnen bijzondere resultaten opleveren.


5. Maak silhouetfoto’s

Een van de beste fototips voor smartphones is om silhouetten te fotograferen. Een silhouet is de donkere vorm van een object dat tegen fel licht is genomen. Silhouetten zorgen voor prachtige foto’s die opvallen. En ze zijn relatief makkelijk te nemen. Vind een interessant onderwerp en neem de foto dan richting het licht. Heb je een iPhone, tik in de camera-app dan op je scherm om de iPhone-focus in te stellen. Met je vinger kun je vervolgens omlaag ‘vegen’ om de belichting donkerder te maken. Je kunt de silhouetten altijd verder verduisteren met een bewerkings-app.

Bonus tip: zet je flits uit

Op veel mobiele camera’s staat automatisch de flitser aan. Daarmee maak je eigenlijk nooit mooie foto’s met je smartphone. Zet hem dus uit. Nog een tip? Zoom niet in. Hiermee verlies je aan scherpte en kwaliteit van de foto. Beter is om een foto te maken en deze later bij te werken of the croppen.


mooie foto's maken met smartphone