Zelfmaak mondkapjes zonder naaimachine

De terrassen gaan weer open volgende week, wat een feest! Wel nog steeds afstand bewaren en geen omhelzingen en drie-kussen-begroetingen. Voorlopig zullen we de zomer nog even doormoeten met de nodige corona-maatregelen. Dat betekent onder andere ook verplicht mondkapjes dragen in het openbaar vervoer. Als je er niet als tandarts of chirurg uit wilt zien, maak dan zelf een hip mondkapje van een oud tshirt. Heel makkelijk, zelfs jij kan het. Hoe je dat doet, die zelfmaak mondkapjes? Volg deze stappen.


zelfmaak mondkapjes


Help, je vriend belt je om af te spreken op het terras de komende week en je moet met het openbaar vervoer. Maar je hebt nog geen mondkapje! Geen paniek, zonder naaimachine kun jij binnen 10 minuten je eigen leuke (voor zover mondkapjes leuk zijn!) mondkapje te maken. Het enige dat je nodig hebt is een oud tshirt, een schaar en een meetlint of lineaal. En heb je de smaak te pakken? Maak er dan meerdere in diverse kleuren. Deze tutorial voor zelfmaak mondkapjes is van de blog Wobisobi.


Wat heb je nodig voor zelfmaak mondkapjes?

  • Oud tshirt
  • Scherpe schaar
  • Stuk karton
  • Meetlint / lineaal
  • Potlood
  • Spelden

zelfmaak mondkapjes

Zo ziet zelfs een mondkapje er best hip uit, toch?

 


Stap 1: Maak een patroon

Op een stuk stevig papier of karton, teken je het patroon van het mondkapje en knip het vervolgens uit. Dat ziet er dan ongeveer zo uit. Deze afmetingen zijn voor een gemiddeld vrouwengezicht; wil je de mondkap iets groter, maak dan elke afstand 1-2cm langer. De uiteinden hoeven niet zo precies qua lengte. Laat ze gewoon lekker lang, aangezien je er altijd een stuk af kunt knippen.

zelfmaakmondkapjepatroon


Stap 2: Knip je patroon uit je tshirt

Je mondkapje heeft twee lagen, dus het makkelijkste is om je patroon over de breedte van je tshirt te leggen. Knip vervolgens een rechthoek uit het tshirt, groot genoeg voor het mondkapje. Speld het patroon even op de stof zodat het niet verschuift tijdens het uittekenen. Trek met een krijtje of potlood het patroon om, op de stof. Knip je kapje vervolgens uit. Probeer de stoflagen goed op elkaar te houden zodat ze niet verschuiven tijdens het knippen. Je hebt nu twee identieke ‘mondkapjes’. Zorg ervoor dat de uiteinden niet te dik of te kort zijn. Als je de boven- of onderkant iets de hoekig vindt, kun je er een iets rondere vorm aangeven zodat het beter aansluit op jouw gezicht.


zelfmaak mondkapje


Stap 3: De eindjes aan elkaar knopen

Nu je het mondkapje hebt uitgeknipt, kun je met de uiteinden aan de slag. Tshirt stof kun je mooi uitrekken zodat de uiteinden een soort touwtjes worden. Doe dit met alle reepjes stof aan elke kant. Knoop deze vervolgens aan elkaar zodat er een ‘oorgat’ ontstaat. Knoop ze nog niet te vast, zodat je ze eventueel losser of strakker kunt knopen.


Stap 4: Mondkapje op en de deur uit!

Je zelfmaak mondkapje zonder naaimachine is nu gereed voor gebruik! Lichtgewicht, comfortabel, wasbaar en makkelijk mee te nemen.


zelfmaak mondkapje