Zelf kussentjes maken voor op de bank

Ben je handig en creatief? Of wil je gewoon wat geld besparen of iets nieuws leren? Zelf kussentjes maken is een leuke manier om je studentenkamer een snelle update te geven. De belangrijkste plekken in je huis om kussentjes neer te leggen zijn meestal je bed en de bank. Sierkussens maken het zitten prettiger en maken je kamer gezellig. Er zijn allerlei manieren om zelf kussens te maken, simpel als ‘envelopje’ en iets ingewikkelder met een rits. Het leuke eraan is dat je ze met zelf uitgekozen stoffen en patronen precies bij je interieur kunt laten passen.


zelf kussentjes maken


Welke stof gebruik je voor kussens?

Voor sierkussens is het niet zo heel belangrijk wat voor soort stof gebruikt, heel veel stoffen zijn geschikt. Denk daarbij wel een een paar dingen: hele dunne katoenen stof (zoals voor kleding) gaat snel stuk en kreukt vaak. Hele zware, dikke stof zoals voor meubelstoffering kan op zich wel, maar is misschien niet heel makkelijk naaien. De beste stoffen zijn stoffen van gemiddelde dikte, zoals stevige katoen of linnen, en ook spijkerbroekenstof kan goed. Laat je anders informeren bij de kramen op de markt of bij de stoffenwinkel.

Dit heb je nodig voor de kussenhoes

  • Stof naar keuze
  • Naaigaren
  • Stofschaar
  • Kopspelden
  • Strijkijzer
  • Meetlint
  • Kleermakerskrijt
  • Binnenkussen

zelf kussentjes maken


Zo meet je de stof voor je kussenhoes

Meet je binnenkussen op om te bepalen hoe groot de lap stof moet zijn.

– de hoogte = de hoogte van het kussen
– de lengte = 2x de lengte van het kussen + 15cm

Voorbeeld:
Als je een vierkant kussentje hebt met de afmetingen 40 x 40cm gebruik je de volgende afmetingen voor de stof:
– hoogte van 40 cm = 40 cm
– lengte van (2×40)+15 = 95 cm

Knip een rechthoek uit de lap stof van 40 x 95 cm. Markeer met krijt de vouwen aan de verkeerde kant van de stof. Gebruik hiervoor deze formule: breedte van de stof – breedte van het kussen gedeeld door twee.

Markeer vanaf de korte kanten de vouwen op 27,5 cm:
Breedte stof 95 – breedte kussen 40 = 55 delen door 2 = 27,5 cm.

Zo naai je je kussenhoes

Speld aan beide smalle kanten een kleine rolzoom af. Dat is een zoom waarbij je de rand 2 keer omdraait. Zet de beide zoompjes met een stiksteekje vast en strijk ze vervolgens plat. Vouw daarna de afgewerkte zijkanten naar binnen op de vouwlijnen (27,5 cm van de zijkant). Zorg ervoor dat de mooie kant van je stof aan de binnenkant ligt. Op deze manier overlappen de twee afgewerkte zijkanten elkaar in het midden. Zet de boven en onderkanten goed vast met spelden en stik op 1 cm. Zigzag daarna nogmaals de gestikte naden om rafelen bij het wassen te voorkomen. Draai de kussenhoes binnenste buiten en duw de hoekjes nog even uit.