• Home >
  • Blog >
  • Zelf een boekenkast maken met deze tips

Zelf een boekenkast maken met deze tips

7 september 2020

Ben jij die Billy een beetje beu? Een echte boekenwurm is in het bezit van een stevige, mooie boekenkast. Je kunt er natuurlijk eentje kopen in de winkel of naar de dichtstbijzijnde Ikea rijden, maar zelf een boekenkast maken is wel zo bijzonder. Hoe je dat doet? Wij hebben wat ideetjes op een rij gezet.

zelf een boekenkast maken


Wat heb je nodig aan kastruimte?

Ga eerst eens na hoeveel plankruimte je nodig hebt. Heb je dozen vol boeken of wil je ook wat ruimte om andere dingen uit te stallen? En hoe breed moeten de planken zijn? Als je weleens een Billy boekenkast hebt gehad, dan weet je dat grote, brede boeken (een atlas bijvoorbeeld) daar een behoorlijk eind uitsteken. Een diepere kast is dan dus geschikter en staat mooier.

Kijk rond voor inspiratie

Pinterest is een prima plek om te beginnen. Zoek in het Nederlands, maar ook in het Engels en je zult er verstelt van staan hoeveel creatieve bouwers je al zijn voorgegaan in het zelf maken van een boekenkast. Maak een account aan en verzamel plaatjes of 'pins' van jouw favorieten. Kijk ook goed naar boekenkasten, planken en wandsystemen bij vrienden thuis, in kantoren en winkels.
zelf een boekenkast maken foto: Pinterest

Maak een bouwtekening

Zonder een tekening wordt het niets met zelf een boekenkast maken. Je kunt er eentje zoeken op internet, maar om het helemaal uniek en passend te maken, zet je er zelf eentje in elkaar. Het aller belangrijkste zijn natuurlijk de afmetingen. Besluit waar je de kast of het systeem wilt hebben en meet alles op. Zorg ervoor dat de verhoudingen kloppen. Kijk ook of de planken niet te lang/breed zijn. Uiteindelijk moet de kast het gewicht van alle boeken wel aankunnen. En hij moet passen in je kamer!
zelf een boekenkast maken foto: Pinterest

Kies je materiaal

Bij materiaal voor zelf een boekenkast maken denk je als snel aan hout. Hout is een prima keuze, maar kan prijzig zijn. Steigerhout is wel weer een goedkope keus en kan leuke resultaten opleveren. Betontriplex is ook een geschikt alternatief. Dit zijn sterke platen en makkelijk op maat te zagen. Je kunt natuurlijk ook een combinatie gebruiken. Als je al een bouwtekening hebt, kun je vervolgens uitrekenen hoeveel materiaal je moet kopen bij de bouwhandel.

Een boekenkast van steigerhout maken


Check je gereedschapskist

Heb je je plan getekend en je materiaal gekocht? Dan kunnen we beginnen. Wel even je gereedschapskist checken of je alle benodigdheden hebt. Denk dan even aan spullen als een waterpas, een potlood, meetgereedschap, een boor, goede zaag, schroeven, spijkers, schuurpapier of een schuurmachine. Misschien heb je ook nog speciale lijm nodig. Alles gereed, bouwen maar!
 

Gerelateerde berichten