Vrijwilligerswerk in het buitenland: hoe pak je dat aan?

Heb je er weleens aan gedacht om vrijwilligerswerk in het buitenland te doen? Vrijwilligerswerk is niet zomaar werk. Het is in de eerste plaats onbetaald, maar ook is het vaak hard werken. Bovendien vraagt het om een flinke dosis motivatie. Maar het geeft ook vaak heel veel voldoening. En het is het een ontzettend goede aanvulling op je CV.


vrijwilligerswerk in het buitenland


Je kunt natuurlijk genoeg plekken vinden om vrijwilligerswerk te doen bij jouw in de buurt of stad, van zorginstellingen tot sportverenigingen en liefdadigheidsinstanties. Het is echter ook heel leuk en bijzonder om iets te zoeken in het buitenland. Vaak kun je een aantal weken of maanden vrijwilligerswerk goed combineren met rondreizen en zo verzamel je een hele hoop onvergetelijke ervaringen voor je latere leven en carriere. Hoe pak je dit aan?

Er zijn ontzettend veel organisaties die vrijwilligerswerk in het buitenland aanbieden. Zelfs zoveel dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Om uiteindelijk tot een goede keus te komen is het verstandig om een aantal zaken van tevoren duidelijk te hebben:

  • Wat voor soort werk wil je doen?
  • Wanneer wil je dit doen?
  • Hoe lang ben je beschikbaar?
  • Wat kun je verwachten?
  • Wat is je budget?
  • Waar zoek je vrijwilligerswerk?

Wat is het beste moment om vrijwilligerswerk doen?

Na je eindexamen: Veel scholieren gaan er een jaartje tussenuit om levenservaring om te doen, en dit is natuurlijk goed te combineren met vrijwiliggerswerk. Ze helpen anderen denken ondertussen na wat ze na dat jaar willen gaan studeren. Het voordeel van werken in deze periode is dat je op dat moment nergens aan gebonden bent.

Tijdens je studie: Een groot aantal studenten kiest ervoor om tijdens hun studie vrijwilligerswerk te doen. Dit kan in de vakantieperiode of op andere vrije momenten maar soms is het ook mogelijk om voor studiepunten een vrijwillige stage te volgen.

Na je studie: Je kunt er ook voor kiezen om eerst af te studeren en dan vrijwilligerswerk te doen. Er zijn veel organisaties die vrijwilligersbanen voor afgestudeerden aanbieden. Dit zijn vaak leuke, uitdagende banen waar je veel ervaring opdoet en tegelijkertijd een steentje bijdraagt aan de maatschappij.


Vrijwilligerswerk in het buitenland: de kosten

Vrijwilligerswerk doen in het buitenland is vaak best prijzig. Je moet je ticket kopen, voorzien in je levensonderhoud en betaalt vaak ook nog een bijdrage aan het project zelf. Daarnaast komen er kosten bij als je reisverzekering, vaccinaties, visum en binnenlandse trips. Let hier dus goed op wanneer je ervoor kiest om in het buitenland stage te lopen, want het kan best oplopen.

Hieronder een aantal links naar websites die vrijwilligersprojecten aanbieden in het buitenland:

World Servants werkvakantie – Ga op werkvakantie met een groep jongeren naar een ontwikkelingsland.
Grenzeloos-werk.nl/ – Gratis je CV uploaden als je op zoek bent naar vrijwilligerswerk.
Voluntoura.nl – Voluntoura begeleidt vrijwilligers bij ontwikkelingsprojecten in Cambodja.
Joho – Belangenorganisatie voor iedereen die in het buitenland actief is.
Activityinternational – Afrika, Azie of Midden- en Zuid-Amerika.
Travelactive – Vrijwilligerswerkprogramma in Latijns Amerika, Afrika en Azie.
DARE2GO – Een unieke ervaring vol zelfontwikkeling – vrijwilligersprojecten- en stages in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.
World experience – Vrijwilligerswerk in het buitenland
Projects-abroad – Sinds 1992 internationaal marktleider op het gebied van vrijwilligerswerk in het buitenland
Workingabroad – Volunteer Organisations
Workaway – Vrijwilligerswerk, gezinsuitwisselingen, werkvakanties en culturele uitwisseling wereldwijd.