Vlekken, hoe verwijder je ze uit vloerbedekking en kleding.

Je hebt een feestje en een glas rode wijn valt om. Niet handig als je vloerbedekking eronder zit. En wat doe je als iemand iets teveel heeft gedronken en overgeeft op je tweezitter? Andere vlekken zoals vet of chocola zijn ook lastig schoon te maken. Hier wat ouderwetse tips om snel van veel voorkomende vlekken af te komen.

Vlekken? Handig om in huis te hebben:

  • Een grote zak keukenzout
  • Baking soda (bicarbonaat van soda)
  • Keukenazijn
  • Haarlak
  • Spiritus
  • Melk

Deze ingredienten zijn de superhelden van de schoonmaak en heel handig bij het snel wegwerken van vlekken. Ze zijn bovendien niet duur, dus het is een goed idee om er standaard een paar pakken en flessen van in huis te hebben.


baking soda

Bessensap

Aardbeien, frambozen of andere bessen kunnen flinke rode vlekken veroorzaken op kleding. Leg het kledingstuk ik een bak met azijn en laat het even weken. Was het daarna in de wasmachine en het is schoon.

Bloedvlekken

Bloedneus of in je vinger gesneden? Die druppels bloed op je kleding of tapijt verwijder je gemakkelijk met melk. Door er melk overheen te gieten en ze vervolgens weg te wrijven met een droge doek verdwijnt al het bloed.

Braaksel

Dit is wel een van de meest onprettige schoonmaakacties en ook eentje die iets meer werk vergt. Helaas, het komt voor en iemand moet het doen. Rubberen handschoenen aan, knijper op de neus, en daar gaan we. Overgegeven op je kleding of dekbed? Meng azijn met water en giet het erover heen. 5 minuten laten intrekken en dan uitwassen. Op de bank of vloerbedekking? Verwijder eerst het meeste met keukenrol. Gebruik daarna keukenrol of een schone doek om het vocht op te nemen. Druk de doek of het papier zachtjes op het midden van de vlek en vervang door schone doeken zodra ze te nat zijn. Sprinkel daarna een dunne laag baking soda over de hele vlek en er iets omheen. Druk het poeder lichtjes in the stof met je vlakke hand of keukenpapier. Sprinkel nog iets extra in het midden van de vlek en laat het geheel minstens 15 minuten intrekken. Als de tijd om is, schraap je eerst de baking soda van de bank of vloerbedekking en verwijder je de rest met de stofzuiger. Mix daarna 3 koppen lauw water, 1/2 kop keukenazijn and 1 eetlepel afwasmiddel. Gebruik een spons en breng het mengsel aan op de vlek. Dep de vlek daarna met een schone doek en laat het drogen. Hopelijk zijn de vlek en de geur nu zo goed als verdwenen.

Chocoladevlekken

Net als bij bloed, kun je melk gebruiken als vlekkenverwijderaar bij chocola. Eenvoudig deppen met flink wat melk (liefst volle) en daarna gewoon in de wasmachine doen.

Haarverf

Zelf je haar verven in de badkamer kan nogal eens uitlopen op een klierderpartij met vlekken op handoeken, badjassen en kleding. Spuit er haarlak overheen en was alles in de wasmachine. De vlekken zouden er nu uit moeten zijn.

Rode wijn

Wijn laten vallen op je witte tapijt? Niet getreurd, gooi er bier overheen met zout. Laten intrekken en dan met een natte doek schoon maken. Alleen een flinke lading zout er overheen strooien werkt ook meestal.

Vetvlekken

Vetvlekken krijg je meestal goed uit je kleren met een goede kwaliteit afwasmiddel. Wrijf het afwasmiddel rechtstreeks en goed in de vlek. Daarna uitwassen in handwarm water. Vervolgens doe je het kledingstuk gewoon in de wasmachine.

Watervaste stift

Watervaste stift je keukentafel of een whiteboard? Spuit er deodorant op! Met een doekje/keukenrol haal je het zo weg. Op houten meubels kun je het ook verwijderen met wat nagellakremover of spiritus. Heb je het per ongeluk in je kleding, gooi er dan wat melk overheen en doe het daarna in de wasmachine.


Een handige website met nog veel meer soorten vlekken en tips is www.omaweetraad.nl