Vijf tips voor meer overzicht in je kledingkast

Hoe opgeruimd is jouw kledingkast? Zakt de moed je in de schoenen zodra je de kastdeuren opentrekt? Teveel kledingstukken tegen elkaar aangedrukt op hangers, volle stapels T-shirts en broeken op de plank, en een puinhoop aan tassen en andere rommel onderin? Tijd voor een grote opruimtaak! Haal de Marie Kondo in jezelf naar boven en creëer in een middag een kledingkast die overzichtelijk is en stijl uitstraalt. Je kledingkast opruimen, dat doe je zo:


kledingkast opruimen


1. Haal alles overhoop

Om een opgeruimde kledingkast te maken, beginnen we met een schone lei. Trek dus alles uit de kast en gooi het op een grote hoop op je bed. Zo kun je beter zien wat je allemaal hebt, en kun je ook direct de kast eens een goede schoonmaakbeurt geven.


kledingkast opruimen


2. Kast schoonmaken

Met niets in je kast kun je even alle hoekjes en randjes bij langs met een vochtig doekje en de schoonmaakspray. Dan is je kledingkast straks lekker fris als je je favoriete kledingstukken er weer in hangt.

3. De drie stapeltjes

Nu begint het echte werk. We gaan sorteren en kijken wat je echt wilt bewaren! Maak drie stapels met kleding. Op de eerste stapel leg je de kleding die je nog regelmatig draagt en niet weg wilt doen. De tweede stapel is voor kledingstukken waar je nog over twijfelt. De laatste stapel bestaat uit kledingstukken die je al langer dan een jaar niet meer hebt gedragen. Ook kledingstukken die niet mooi meer zijn of afgedragen, gaan op deze stapel. De kleding op de derde stapel stop je direct in een zak om naar de kledingcontainer of kringloop te brengen. Nu heb je alvast meer overzicht.


kledingkast opruimen tips

Wanneer je je kleding oprolt in plaats van opvouwt, heb je meer overzicht in lades.


4. Streng zijn

Je bent lekker bezig, dus we gaan nog even door! Nu ga je kritisch kijken naar je tweede stapel. Zitten er kledingstukken bij die nog nooit gedragen zijn, maar die je ook niet wilt wegdoen? Misschien is het toch tijd om ze de deur uit te doen vandaag. Kun je ze nog verkopen of aan iemand geven? Als je ze nu weer in de kast hangt, kom je ze volgend jaar, ongedragen, weer tegen. Weg ermee!

5. Je frisse kast opnieuw inrichten

Goed gedaan! We zijn nu aangekomen bij het leukste gedeelte: de kast opnieuw inrichten. Verdeel de overige kleding in twee stapels, een stapel voor het hanggedeelte en een stapel met opgevouwen kleding. Je kunt alles er natuurlijk direct weer inhangen en -leggen, maar je kunt ook een stapje verder gaan en er een mooi georganiseerde kast van maken. Probeer dit eens:

  • Wat draag je het meest? Leg deze je op de plank waar je het makkelijkste bij komt. De kleding die je wat minder vaak draagt kun je op een lagere plank leggen. Is het winter? Sorteer dan ook op seizoensgebonden kleding en berg de zomerkleding op in een mand of tas die je op helemaal onderin of boven in de kast zet.
  • Sorteer op soort. Broeken bij de broeken, T-shirts bij de T-shirts en truien bij de truien.
  • Je kunt je T-shirts en truien ook oprollen in lades. Dit geeft meer overzicht en bespaart bovendien ruimte.
  • Als je op kleur sorteert, ziet je kledingkast er ineens veel mooier uit. Je ziet dan in een oogopslag wat voor setjes je kunt maken en wat bij elkaar past.

    kledingkast opruimen