Tips voor een frisse vuilnisbak in je studentenhuis

Een frisse vuilnisbak in een studentenkeuken, bestaat die? Als jij op kamers woont, weet jij er waarschijnlijk alles van. Te vol, te vies en stinkend. Een vuilcontainer is puur praktisch en het liefst zou je hem helemaal niet zien, maar toch is dit een veelgebruikt item in je keuken. Ook als je zelfstandig woont en je graag in een schone keuken staat te kokkerellen, is het handig om te weten hoe je je afvalbak fris kunt houden. Hoe houd je zo’n bak stankvrij? Vandaag delen we enkele tips om je vuilcontainers makkelijk schoon te houden en vieze geurtjes te voorkomen.


tips voor een frisse vuilnisbak


Zo min mogelijk voedsel in de afvalbak

Etensresten zijn nummer 1 als het gaat om stank veroorzaken in je afvalbak. Probeer daarom je maaltijden zo te plannen, dat er eigenlijk heel weinig overblijft. Als student heb je al weinig geld te besteden, dus het beter organiseren van je voedsel scheelt je niet alleen aan boodschappen, maar ook aan afval. Gooi je minder weg, dan heb je minder stank. Kook bijvoorbeeld extra, zodat je het in kunt vriezen. Bewaar restjes in de koelkast voor de volgende dag en eet ze op. Gooi je toch pakken saus of melk weg die over datum zijn? Leeg dan de vloeistof in de gootsteen voordat je het lege pak bij het vuil stopt.


Zet je afvalbak uit de zon

Een vuilnisbak op een zonnig balkon, dat is vragen om vieze geurtjes. Zet je afvalbak in de schaduw, of binnen en houd hem zo koel mogelijk. Wil je een frisse vuilnisbak, sluit dan ook de vuilniszakken goed af.


Leg een krant onder in de vuilcontainer

Wanneer je een oude krant onder in de vuilnisbak legt, voorkom je dat afvalresten aankoeken en houd je de bodem droog. Op deze manier kun je bij lekkage ook makkelijk de krant verschonen en is het werkje minder vies. Want wie wil er nou een vuilnisbak gaan staan soppen?


Azijn en groene zeep voor een frisse vuilnisbak

Af en toe, in elk geval elke maand als je een gedisciplineerde kamerbewoner bent, is het een fris idee om je afvalbak toch even schoon te maken. Spoel hem uit met de tuinslang en water, of als je die niet hebt, in de douchebak. Gooi er een scheut azijn bij in of water en groene zeep en neem de binnenkant af met een natte doek of keukenpapier. Klaar alweer.


Verpak etensresten in papier

Vieze vliegen in je keuken, die wil je niet. Verpak daarom altijd je restjes organisch materiaal in een krant of lege kartonnen verpakking. Even dichtvouwen en dan in de afvalbak. Dit voorkomt dat vliegen hun eitjes gaan leggen op je voedselresten.