Studenten en sport: voordeling fit blijven

Zere schouders? Bierbuikje? Weinig energie? De meeste studenten gaan regelmatig door fases waarin ze weinig energie hebben, ongezond eten en te weinig bewegen. Voldoende bewegen is belangrijk omdat je anders een verhoogde kans op gezondheidsklachten krijgt. Geen beweging in combinatie met ongezonde voeding (teveel biertjes en pizza!) kunnen uiteindelijk leiden tot suikerziekte, hartproblemen en andere ziekten. Het is daarom een no-brainer om te gaan sporten, al is het maar een enkele keer per week. Een abonnement voor een sportschool is alleen voor een arme student erg duur. Hoe kun je als student fit blijven zonder veel geld uit te geven aan de sportschool?


studentensport goedkoop


Er in bijna alle grote studentensteden studentensportcentra of -verenigingen gevestigd. Hier kun je heel voordelig gebruik maken van alle faciliteiten. Zwemmen, squash, voetbal, basketbal, fitnessklasjes en nog veel meer. Studenten en sport gaan goed samen en doordat er veel studenten zijn die graag willen sporten zijn de voorzieningen en de kosten laag. Daarnaast is het natuurlijk ook gezellig om samen met medestudenten een balletje te trappen of op de squashbaan te staan en lekker te gaan zweten.


Maak gebruik van het studentensportcentrum

Elke studentenstad heeft er wel één: een studentensportcentrum. Het is een leuke manier om met andere studenten in contact te komen en je krijgt direct ook nog de nodige beweging. Vaak is zo’n centrum gevestigd op de campus of zijn de faciliteiten gezamenlijk ergens in de stad ondergebracht. Veel studentensportverenigingen zijn hier ook te vinden. Hierdoor vervult het sportcentrum een sociale rol. Studenten hebben zo een eigen sociale omgeving, herkenbaar voor alle studenten. Vaak zitten er bij zo’n centrum of vereniging studenten in het bestuur, dus sluiten de activiteiten, faciliteiten en het aanbod goed aan op de wensen van jou als student. Ook worden er regionaal, nationaal en in sommige gevallen zelfs internationaal competities georganiseerd tussen studentensportverenigingen en -centra.


Gratis sporten voor jezelf: hardlopen en yoga


Vind een hardloopbuddy

Heb jij genoeg zelfdiscipline, dan kun je er voor kiezen om zelfstandig te gaan sporten zonder ergens lid van te worden. Je kunt bijvoorbeeld gaan hardlopen. Misschien is er een vriend of vriendin dit het leuk vindt om dit samen te gaan doen op een vast tijdstip elke week, zodat je een extra reden hebt om het vol te houden. Je kunt ook appjes downloaden die je helpen bepaalde goals te halen en je als digital personal trainer een steuntje in de rug geven. Probeer bijvoorbeeld Fitness Pal of Pear.


gratis yoga voor studenten


Yoga apps en gratis les via Youtube

Mocht je van yoga of pilates houden, dan kun je tegenwoordig ook prima lessen volgen via Youtube. Yoga with Adriene is bijvoorbeeld razend populair. Zet haar lessen aan op je laptop en het is net alsof je een privéles hebt in je studentenkamer. Of download een app zodat je je yogasessies altijd op zak hebt. Zo kun je bijvoorbeeld gemakkelijk wat yoga doen in het park of op het strand. Zoek eens naar de apps Pocket Yoga,  Simply Yoga of Yoga poses.